Bild: Pixaby/Surdumihail
Bild: Pixaby/Surdumihail

#metoo Det började i Hollywood med avslöjandet av filmmogulen Harwey Weinstein. Som blev en till en storm av starka berättelser och anklagelser under taggen #metoo. Här kan du läsa de artiklar, debatter, krönikor och ledare som Dagens Arena hittills publicerat i ämnet.

#Metoo ledde inte till fler anmälningar om sextrakasserier, visar en granskning i Arbetet.

Därför är feminismen mäns bästa vän: Alán Ali ordförande i organisationen MÄN ger argumenten.

Visstid och sexuella trakasserier hänger ihop, skriver Annelie Nordström.

Visstidseländet kräver mycket mera #metoo

#METOO 85 procent av männen menar att män som grupp har ett större ansvar för att motverka sexualiserat våld och trakasserier, men endast 43 procent har rannsakat sitt eget beteende. Det visar en ny undersökning från organisationen MÄN.

Män positiva till #metoo

Flera fall som rör sexuella övergrepp hänvisar uttryckligen till Metoo. Det visar en granskning där Sveriges Radios Ekoredaktion har gått igenom en rad rättsfall som kommit sedan Metoo-rörelsen startade förra hösten.

Minst 14 domar med koppling till #metoo 

#Metoo har varit en fredlig revolution, trots att de två små orden inrymmer så mycket smärta, rädsla och begravda trauman. Efter ett omskakande år ska vi nu även ta kampen vidare, skriver Cecilia Bödker Pedersen verksamhetschef i Föreningen Storasyster.

Metoo – så tar vi kampen vidare 

Hösten 2017 ställde sig tusentals kvinnor upp och sa ifrån. Det pratades om en revolution och början på något nytt. Men hur mycket har egentligen förändrats ett år senare?

Efter #metoo – hur har branscherna förändrats?

Ska #metoo undantas traditionell journalistisk bevakning? Ska en ledande intellektuell som alltid har visat att han står på demokratins sida, behöva lämna sitt jobb för att han vågar utmana tidsandan? skriver Ulrika Kärnborg.

Det blåser snålt kring journalistiken

Problemet är inte flirtandet på jobbet. Utan att utnyttja sin maktposition för att manipulera någon till att göra något den inte vill, skriver Tanvir Mansur med anledning av en aktuell våldtäktsrättegång med många likheter med Harvey Weinsteinfallet.

Män som manipulerar kvinnor följer samma mönster

Nu väntar  kvinnorna i byggbranschen på att männen ska agera och ta itu med sexism och nedsättande jargong, skriver Anna Danielsson Öberg.

Kvinnor i byggjobb kräver krafttag mot machokulturen 

Metoo är varken en rörelse för häxjakt eller manshat utan en rörelse för att stärka kvinnor i vetskapen om sitt egenvärde, skriver Lina Stenberg och Carina Benjaminsson, administratörer för metoouppropet #imaktenskorridorer.

Olyckligt att UG granskar i hela metoorörelsens namn

Samtyckeslagen kräver kamp mot maskulinitetsnormer

Med en ny samtyckeslag på plats är det viktigt att bekämpa det patriarkala förtrycket. Därför är det helt avgörande med en stark och likvärdig sex- och samlevnadsundervisning, skriver Lawen Redar och Sanne Lennström, S-ledamöter i justitieutskottet.

Äntligen klubbas samtyckeslagen

Nu gläds vi åt att riksdagen till att ett ja blir ett ja och ett nej ett nej, skriver Vänsterpartiets rättspolitiska talesperson Linda Snecker.

Bred Feministisk Plattform Kamp för kvinnor är en kamp för demokratin

Alla goda krafter behövs för att stå emot den kraftiga backlash som slår mot kvinnors mänskliga rättigheter. Här är tre områden där politiker, myndigheter och det civila samhället måste våga sätta ner foten och stoppa kvinnofientligt våld och trakasserier, skriver företrädare för 13 kvinnoorganisationer*

Äntligen klubbas samtyckeslagen

Nu firar vi att feminismen vunnit en seger, skriver Linda Snecker, Vänsterpartiet.

Patriarkatet har ingen magisk lösning

Det är i gråzonerna mellan frivillighet och samtycke som vidden av vårt samhälles orättvisa blir som allra tydligast, skriver Jenny Nguyen.

Här är metoo-uppropens krav i valrörelsen 

Höstens 65 #metoo-upprop i Sverige har nu tillsammans sammanställt sju förslag som de vill se som vallöften från politiker. Det skriver initiativtagare och administratörer bakom uppropen, som överlämnas till  statsrådet Åsa Regnér. 

#metoo motverkas bäst med egen moralkompass

Alla förskolor och skolor ska ha ett porrfilter i sin digitala utrustning. Straffen för vålds- och sexualbrott behöver skärpas. Men viktigast i #metoo-kampen är den egna värderingskompassen, skriver Caroline Szyber, riksdagsledamot och vice ordförande Kristdemokratiska kvinnoförbundet och Desireée Petrus, riksdagsledamot KD.

LO: Nu måste regeringen markera mer mot könsvåld i arbetslivet

Myndighetsanställda i eget #metoo-upprop 

Tjänstemän på olika svenska myndigheter har samlats under #allmänhandling. Uppropet har samlat drygt 1 200 kvinnor.

#metoo 105 operamän i stödupprop

»Vi hör er, det var en viktig väckarklocka«, skriver 105 manliga operasångare i ett stödupprop till #visjungerut, kvinnliga operasångares metoo-upprop. Och via #lättaankar vittnar kvinnor till sjöss om sina kränkande arbetsvillkor.

Nytt #metoo-upprop #slutvillkorat

Kvinnor med funktionsnedsättning har gått samman i ett #metoo-upprop – #slutvilkorat. I dag lämnas uppropet över till jämställdhetsminister Åsa Regnér.

Våldsutsatta i hemmet har sämre försäkringsskydd

Är du utsatt för våld av din partner i ert gemensamma hem? Då anser försäkringsbranschen att du får skylla dig själv, skriver Veronika Rangin och Loke Rivano Wängelin. Läs även Veronikas undersökning här.

Låt ansvar för sextrakasserier stå i anstälningsavtalet 

Skolan ska vara en fredad zon för sexism och trakasserier. Därför behöver det skrivas in i anställningsavtalet att en vuxen har ansvar att agera när man ser eller får vetskap om barn som utsätts för sexuella trakasserier, skriver Liberala kvinnors ordförande Gulan Avci (L).

Nu når #metoo även finansmarknaden

#METOO Efter långvarig tystnad går 300 kvinnor från finansbranschen ut i ett metoo-upprop och på onsdag håller finansmarknadsminister Per Bolund (MP) möte om frågan. Men enligt facket Finansförbundet är intresset för frågan lågt bland medlemmarna.

Trygga anställningar ger färre övergrepp 

70 000 kvinnor har övergett sin rädsla och skam och berättat om de övergrepp de varit med om. Manliga kulturprofiler och meidehjältar har fallit som furor i storm. Men vad gör vi nu, konkret och politiskt? skriver Björn Elmbrant. 

#metoo Hårdrockare kräver stopp på trakasserier 

Nästan 1400 hårdrockare ställer sig bakom metoo-uppropet #killtheking. Uppropet kräver ett slut på sexismen, trakasserierna och övergreppen inom hårdrocksscenen.

Kalenderkvinnorna visar vägen

Än är vi bara i början av jämställdhetens kalender. Den samlade kvinnovreden över förtryck, förakt och förminskande, via #metoo borde inte förvåna, skriver Liv Beckström.

Forskare Ohlyaffären kan skada funktionshinderrörelsen 

Funktionsrätts ordförande Lars Ohly borde ha trätt tillbaks så snart polisanmälan mot honom för sexuellt ofredande blivit känd. I stället vägrar han avgå och rörelsen måste nu genomföra en plågsam omröstning, som riskerar skada hela funktionshindersrörelsen, skriver Jörgen Lundälv, funktionshinderforskare och docent i socialt arbete vid Göteborgs universitet.

#metoo Vårdpersonal i nytt upprop _ poliser tar #nödvärn till ledningen

1.309 vårdanställda samlas i ett nytt  upprop mot sexuella trakasserier. #nustickerdetill Samtidigt har medlemmarna i #nödvärn överlämnat det potentiellt brottsliga polisuppropet till polischef Dan Eliasson.

#metoo Alice Bah Kunke ställer krav på kulturvärlden 

Kulturuppropen får nu politiska konsekvenser. I dag presenterade regeringen åtgärder för att motverka sexuella trakasserier i kulturvärlden.

#metoo Könsbaserat våld kan stoppas med facklig kamp 

»Äntligen kan jag och mina systrar runtom i världen prata om det sexuella våldet och trakasserierna mot oss. Nu har facken globalt tagit på sig ledartröjan för att stoppa våld och trakasserier mot kvinnor i arbetslivet«, skriver Loa Brynjulfsdottir internationell chef, LO i serien Hoten mot demokratin.

Poliskvinnor hoppas på amnesti

Uppropet mot sexuella trakasserier inom polisväsendet, #nödvärn, riskerar att göra tusentals kvinnliga poliser skyldiga till brott. När uppropet överlämnas till polisledningen hoppas initiativtagarna på amnesti.

Stor politisk enighet om skärpt sexualbrottslag 

Skärpta straff för sexbrott och samtyckeslag. Det var de åtgärder för att bekämpa sexuella övergrepp som flest partier lyfte fram under morgonens debatt om #metoo i riksdagen.

#metoo TCO kräver krafttag i stället för lagstiftning

I dag träffas regeringen och arbetsmarknadens parter för att diskutera åtgärder mot sexuella trakasserier. Från politiskt håll finns krav på ny lagstiftning, medan facken ser problemet som en arbetsmiljöfråga. »Det finns redan tillräckliga och kraftfulla verktyg«, säger Andreas Beckert, förbundssekreterare på TCO.

#metoo (V)-politiker: Mer jämställt med normkritik i förskolorna 

Den starka #metoo-rörelsen visar hur viktigt det är att redan i förskolan motverka traidionella könsroller med hjälp av genuspedagogik, skriver två V-politiker.

Ge migrantarbetande kvinnor plats i #metoo

Om din rätt att stanna i Sverige hänger på ditt jobb vågar du antagligen inte anmäla sexuella övergrepp. Detta borde uppmärksammas idag då regeringen kallar viktiga aktörer till möte om #metoo, skriver Sonia Ericstam.

#metoo Konstvärlden i upprop mot övergrepp

Över tusen personer har slutit mot och sexuella trakasserier och övergrepp inom konstvärlden. Uppropet #kosntnärligfrihet kräver att alla konstinstitutioner sätter stopp för sexuellt förtryck.

Socialarbetare och nattklubbsanställda har också fått nog

2440 socialarbetare har skrivit uppropet #orosanmälan och kräver ett slut på sexism, sexuella trakasserier och övergrepp. Samtidigt har 444 nattklubbsanställda skrivit under uppropet #listanärstängd.

Rektorer ska förebygga framtida #metoo-upprop

I ljuset av #metoo går rektorer samman för att stoppa kränkningar i skolan. »Kan vi få till en förändring så kanske vi slipper det här beteendet ute på arbetsplatserna senare i livet«, säger rektorn Cecilia Sjöström. I dag gick också döva och hörselskadade ut med ett eget upprop: #slådövörattill.

Hög tid att kvinnofridssäkra sjukvården 

Det är dags för politiken att kanalisera kraften i #metoo. Ta vara på vårt förslag från i våras, om kvinnofridscertifierade sjukhus och vårdcentraler, skriver Gunilla Roxby Cromvall, gruppledare för Vänsterpartiet i Stockholms läns landsting.

Läkare, arkeologer och restaurangaställda i nya #metoo-upprop

10 400 kvinnliga läkare larmar i det hittills största uppropet #utantystnadsplikt om situationen på sjukhus, vårdcentraler och lärosäten. Restauranganstälda kvinnor, liksom filmbranschen och arkeologer rapporterar i uppropen #vikokaröver #backstage och #utgrävningpågår om sexuella kränkningar och sexistiska strukturer.

#Metoo: Nu vittnar  kvinnor i försvaret och barn om övergrepp

I spåren av #meoo kommer vittnesmål om trakasserier och övergrepp inom Försvarmakten. 1730 kvinnor har skrivit under uppropet #givaktochbitihop. Samtidigt vittnar sexuellt utsatta barn under parollen #kidstoo.

#Metoo: Hedersutsatta riskerar livet när de berättar 

Metoo-rörelsen har nått kvinnor som utsatts för hedersvåld. Men trots att vittnesmålen är anonyma är det svårt att få kvinnor att berätta. »Du riskerar att bli av med ditt liv för att du kränkt männens heder«, säger Sara Mohammad, grundare av Glöm aldrig Pela och Fadime.

Förslag: Alla förskolebarn ska lära sig säga stopp

I den nya läroplanen vill regeringen göra det obligatoriskt för förskolor att lära barnen om kroppslig integritet och rätten att säga nej till ovälkommen närhet.

#Metoo visar på behov av en feminism med mera gnista

#Metoo har fått mig att fundera på hur mycket enbart sexuella trakasserier och det latenta hotet om sexuella övergrepp står i vägen för att kvinnor ska kunna göra sitt bästa på jobbet. Vårt samhälles kvinnosyn blir ett glastak som kräver en vassare feminism, skriver riksdagsledamot Åsa Westlund (S)

Prostituerade och PR-kvinnor i nya #metoo upprop

Kvinnor som lever i drogmissbruk och prostitution vittnar om övergrepp under hashtaggarna #utanskyddsnät och #intedinhora. Samtidigt protesterar över 2000 kvinnor i pr-branschen mot sexuella trakasserier och sexism.

#metoo Nu måste vi skolledare säga stopp 

Den skolledare som vet att sexuella trakasserier förekommer på den arbetsplats som man ansvarar för och underlåter att agera, vill vi inte ha som kollega, skriver ordförande Ann-Charlotte Gavelin Rydman tillsammans med övriga styrelsen för Lärarförbundet skolledare.

Byggkvinnor i upprop mot sexuella trakasserier

Tusentals byggkvinnor, kvinnor i räddningstjänsten, akademiker och präster har de senaste dagarna trätt fram med egna upprop mot övergrepp och sexuella trakasserier.

Därför kommer kraften i #metoo inte att försvinna

Tiden är mogen för att #metoo inte bara ska bli en tillfällig storm som blåser över. Äntligen har kvinnor i väst nått den status i samhället som är nödvändig för att vi ska kunna gå från ord till handling, skriver Ulrika Kärnborg.

MUF: #metoo får oss att skämmas över att vara killar

Det är dags att vi slutar blunda för de enorma problemen vi har med mäns kvinnosyn, vi har fått nog.skriver två företrädare för MUF, Moderata ungdomsförbundet.

Så tar vi meeto från vittnesmål till verklig förändring

Nu måste vi ta #metoo från vittnesmål till verklighet, här är sex förslag att starta med, skriver Lena Josefsson, ordförande i S-kvinnor Stockholm.

Nu vittnar idrottsvärlden och skolan om sexuella övergrepp

2 290 kvinnor har i protest mot sexuella trakasserier och sexism inom idrottsvärlden skrivit under uppropet #timeout. Samtidigt vittnar under #tystiklassen 1700 elever om sexism och övergrepp från grundskolan till gymnasiet.

4084 journalister i upprop mot sexuella trakasserier

Tusentals kvinnliga journalister gick igår kväll ut i ett upprop under hashtaggen #deadline mot sexuella trakasserier i mediebranschen. Utsattheten kan ofta kopplas till otrygga anställningar.

#metoo skakar om fackföreningsrörelsen

Under parollen #inteförhandlingsbart inledde ett upprop mot sexuella trakasserier inom fackföreningsrörelsen. Idag offentliggjordes en undersökning IF Metall gjort bland sina kvinnliga medlemmar. 59 procent av unga kvinnor och 34 procent av samtliga kvinnor uppger att de under det senaste året blivit utsatta för sexuella trakasserier på sina arbetsplatser.

Kvinnor i teknikbranschen i nytt upprop mot sexism 

Med uppropet #teknisktfel följer kvinnor i teknikbranschen efter de politiker och musiker som nyligen  skrivit under egna #metoo-upprop mot sexuella trakasserier under taggarna #visjungerut och #imaktenskorridorer. Samtidigt visar  en ny undersökning att trakasserier på internet får många kvinnor att frukta för sin säkerhet.

Upprop på gång mot sexuella övergrepp inom facket

Uppropet #inteförhandlingsbart, mot sexuella trakasserier inom facket, samlas in av uppropets initiativtagare Jenny Bengtsson, tidigare ordförande för Hotell -och restaurangfacket Stockholm- Gotland.

Sexuella trakasserier på kursgård får kvinnor att avstå utbildning

Kvinnor har avstått från att gå fackliga kurser på LO:s kursgård Runö bland annat på grund av att sexuella trakasserier har förekommit, LO ska  tillsammans med Runö se över hur de kan förändra arbetet med kurserna.

Nu gör 4445 kvinnliga jurister gemensam sak mot sexism

Efter de senaste dagarnas samlade upprop av kvinnor i först teatervärlden, under hashtaggen #tystnadtagning, och senare kvinnor inom operan under namnet #visjungerut, går nu tusentals kvinnor inom juristbranschen ut i ett gemensamt upprop mot sexism och trakasserier.

Sextrakasserade män måste lära sig självrespekt:

Författaren Nasser Naje Lazem: Vi måste tidigt lära även mannen att värdesätta sig själv och sin kropp, så att vi kommer bort från att se varandra som könsobjekt.

Nu är det revolution på gång

Vesna Prekopic ser fröet till en ny, och mer jämställd, tid gro efter de kraftfulla och många reaktionerna under hashtaggen #metoo

456 skådespelare vittnar om sexuella övergrepp.

I ett stort uppror  under hashtaggen #tystnadtagning protesterar  456 kvinnor inom teatern  mot sexeulla övergrepp i samband med sin yrkesutövning.

SJF: Mediebranschen måste öppna ögonen och ta sitt ansvar.

Journalistförbundets ordförande Jonas Nordling skriver om vilka krav facket ställer efter de många avslöjandena via #metoo om sexuella övergrepp i mediebranschen.

Arbetsgivare – nu måste ni agera på #meeto !

Maja Dahl, kommunikationschef på Arena Idé, om hur viktiga kunder och samarbetspartners kommer undan när de kränker anställda sexuellt.

Centerkvinnor: Så vill vi minska mäns våld mot kvinnor.

Alla partier måste ha politiska svar på frågan om våld mot kvinnor. Vi vill se ett gediget krafttag mot våldet, med satsningar på rättsväsendet, det förebyggande arbetet och även stärkt lagstiftning, skriver Centerkvinnornas förbundsordförande Sofia Jarl.

Veronica Palm: #metoo kan få fler män att sluta vara svin

Kanske kan kampanjen få män att vakna upp och inse att deras beteende varit fel, skriver den socialdemokratiska debattören Veronica Palm.

#metoo gäller även världens flickor och kvinnor, Margot Wallström!

Vi hoppas att Margot Wallström (S) talar i FN för kvinnors delaktighet i fredsprocesser, #metoo gäller i allra högsta grad kvinnor och flickor i konfliktländer också, skriver Annika Schabbauer, kanslichef Operation 1325. 

Fortsatt strid om samtyckeskrav 

Under en manifestation mot sexuella övergrepp lovade Åsa Regnér att ett lagförslag som kräver samtycke ska läggas fram före jul. Men debatten kring vilken nytta krav på samtycke gör fortsätter.

Sexuella trakasserier på jobbet – detta gäller

Okunskapen och tystnaden kring sexuella trakasserier på jobbet är stor – och ett allvarligt problem. Arbetsgivaren har ansvar för att sexuella trakasserier inte förekommer. Det här är hen skyldig att göra.

Genusdebattörer: Så kan våra barn slippa använda #metoo

#metoo visar hur viktigt det är att jobba mot skadliga, stereotypa könsroller i förskola och skola. Vi behöver satsa på genuspedagogik och normkritisk pedagogik, skriver Lina Stenberg, kommunikationschef Tankesmedjan Tiden och Maria Hulth, expert på normkritik och jämställdhet på Jämställt.

Hon skapade #metoo 

Aktivisten Tarana Burke skapade Me Too-kampanjen mot sexuella trakasserier för tio år sedan.

Missbruka inte #metoo

Att inte bara veta, utan också offentligt dela upplevelser av skam, förnedring och ilska – det är vad kampanjen #MeToo handlar om. Men den har också fått oönskade konsekvenser, skriver Ulrika Kärnborg.

Lawen Redar (S): #metoo visar begivet av en ny våldtäktslag

Den socialdemokratiska riksdagsledamoten Lawen Redar vill att regeringen snarast lägger fram förslaget om en ny samtyckeslag.

Efter #metoo – nu är #ididit här 

»Det är hög tid att män rannsakar sig själva, sina liv, kompisgäng och ofta homosociala sammanhang«, säger Luis Lineo, ordförande MÄN.