FOTO: Leslie Duss/flickr,

#METOO Över tusen personer har slutit mot och sexuella trakasserier och övergrepp inom konstvärlden. Uppropet #kosntnärligfrihet kräver att alla konstinstitutioner sätter stopp för sexuellt förtryck.

Nu kommer ytterligare ett metoo-upprop inom kulturvärlden. 1625 personer inom konstvärlden har underteckna uppropett #konstnärligfrihet, som publicerats i DN. Kvinnor och ickebinära inom konstvärlden kräver ett stopp på sexuella trakasserier och övergrepp.

Vittnesmålen berättar om tafsande, hot och våldtäkter som skett i skolor och på gallerier. Män som figurerar i vittnesmålen har använt sin ställning inom konstvärlden för att tysta offret eller för att få sin vilja igenom.

»Vi kommer att hänga ut konstsamlaren som frågar om sex ingår i köpet. Vi fördömer de manliga konstnärer som tar sig sexuella friheter gentemot kollegor, curatorer och gallerister«, skriver kvinnorna bakom uppropet.

Samtidigt ger nya siffror från Brottsförebyggande rådet, Brå, indikationer på att metoo-rörelsen gjort kvinnor mer benägna att anmäla sexuella trakasserier. Anmälningarna  har ökat med 33 procent i november jämfört med samma månad förra året.
– Vi ser en tydlig ökning efter #metoo, 868 nya anmälningar om sexuellt ofredande gjordes under november månad i år, enligt den senaste preliminära kriminalstatistiken.säger Brå-utredaren Lisa Wallin till SVT