FOTO: Person_zeo/flickr. KAC_NY/flickr

METOO 2440 socialarbetare har skrivit uppropet #orosanmälan och kräver ett slut på sexism, sexuella trakasserier och övergrepp. Samtidigt har 444 nattklubbsanställda skrivit under uppropet #listanärstängd.

Hundratals vittnesmål har inkommit på bara några veckor till Facebook-gruppen #orosanmälan. Vittnesmålen berättar om sexistisk jargong, sexuella inviter och att de blivit ombedda att klä sig på ett sätt som inte väcker upphetsning.

– Vi har fått nog nu. Vi bryter tystnaden och vi kräver förändring, skriver initiativtagarna i Göteborgs Posten.

Igår kom också uppropet #listanärstängd. Kvinnor och icke binära i nattklubbsvärlden tar ställning mot grova övergrepp och sexism. Två vittnesmål berättar om att kvinnliga dj:s som blivit svartlistade när de inte velat ha sex med bokaren och om en framstående musiker som begått sexuella övergrepp i en bar.

– Det lever kvar en gammal kultur om att kvinnor ska vara tillgängliga för män i nattklubbssammanhang. Den här kulturen och föreställningen rör sig bort från dansgolven och in på kontor, möten och in på löneförhandlingar, säger Madeleine Schantz, en av initiativtagarna, till Metro.