FOTO: Liedholm/flickr

METOO Nästan 1400 hårdrockare ställer sig bakom metoo-uppropet #killtheking. Uppropet kräver ett slut på sexismen, trakasserierna och övergreppen inom hårdrocksscenen.

»Vi kräver att ingen jävel står i vägen för vår rätt till våra egna kroppar. Vi kräver att vidriga beteenden ska sluta ursäktas och att ni slutar hålla våra förövare om ryggen.«, skriver personerna bakom uppropet.

Emelie  Draper är en av uppropets initiativtagare och aktiv i nätverket Hårdrock mot rasism. Enligt Emilie har hyllandet av det extrema i hårdrocken bidragit till att förstärka sexismen som finns inom scenen.

–  I vissa kretsar är det coolt att bete sig som skit, som en rockstjärna. Det “hör till” att äckla sig på unga “groupies”, skriver hon i ett mejl.

På några veckor har det inkommit över 50 vittnesmål som beskriver våldtäkter, övergrepp, sexuella trakasserier och förminskande beteende mot kvinnor och icke binära i branschen.  Initiativtagarna har också själva fått utstå trakasserier under arbetets gång.

»Jag vet inte hur många mejl och kommentarer som jag fått efter att jag skrivit om #killtheking om att sexism och sexuella övergrepp inom hårdrocken är ’hittepåskit. Och att jag bara är en bitterfitta som har blivit nobbad och inte fått kuk på länge«, skriver en av initiativtagarna.

Arbetet har varit ledsamt och tungt, enligt Emelie Draper. Men responsen från de allra flesta inom hårdrocksscenen har varit väldigt positiv.

– En fantastisk sammanhållning har tillkommit, en känsla av att en inte behöver bära oket ensam. Och vi har fått många manliga allierade som är beredda att strida med oss.

Uppropet kräver nu att kvinnliga musiker bemöts med respekt och uppmanar alla verksamma i hårdrocksscenen att agera mot destruktiva strukturer. Dessutom vill man se ett slut på att man ursäktar band för sitt beteende bara för att de är populära.

– Framförallt måste folk, män, säga ifrån när de ser att sina polare, fans och favoritband beter sig illa. Opassande skämt, oönskade kommentarer, tafsande, allt sånt. Vi måste även våga bojkotta och utesluta förövare och tydligt markera att vi inte accepterar den skiten, sägerEmelieDraper.

#killtheking  är undertecknat av 1 381 hårdrockare samt organisationerna Hårdrock mot Rasism, Heavy Metal Action Night samt företrädare för podcasten “Dear darkness“.