
Den anständige borgaren avgör valet
Krönika Vi måste utgå ifrån att de borgerliga partierna och Sverigedemokraterna menar allvar inför valet. Vinner de får vi den mest reaktionära regering vi kan minnas.
Krönika Vi måste utgå ifrån att de borgerliga partierna och Sverigedemokraterna menar allvar inför valet. Vinner de får vi den mest reaktionära regering vi kan minnas.
Krönika Det är fullt förståeligt att inrikespolitik dominerar valrörelsen. Men en internationell utblick hade inte skadat när kriget fortsätter och avgörande europeiska frågor står på spel.
Fredagskrönika Språktest och tvångsomhändertagande av tvååringar och etnisk klassificering av bostadsområden. Samhällsdebatten har snabbt förflyttats i obehaglig riktning.
Krönika Varför verkar alla så oengagerade inför valet? Det kan bero på att många beslut ändå fattas över våra huvuden. Ändå måste vi nog börja tänka lite mer taktiskt, för alternativet kan ge oss en Sd-stödd regering.
Klimatpolitik Den tyska nioeurobiljetten som gäller för all regional- och all lokaltrafik i landet under sommarmånaderna är ett sätt för regeringen att ge ett klimatsmart alternativ för att resa när bensinpriset är rekordhögt. Sverige borde följa tyskarnas exempel. Det skriver Jonas Sjöstedt.
Grön omställning Det räcker inte med storslagna planer på att anlägga gruvor och bygga vindkraftverk. För att skapa en grön revolution behöver man också ha människor med sig, skriver Björn Elmbrant.
Söndagskrönika Masskjutningen mot en bar i Oslo var en attack mot Pride. Även under och inför Pridemånaden, som just nu pågår i USA, har hoten mot hbtq-personer ökat kraftigt. Samtidigt är Republikanerna på väg i en allt mer hbtq-fientlig riktning.
Håkans hörna Ett nytt huvudavtal, och borgerliga ledarskribenter behöver kanske lära sig hur den svensk arbetsmarknaden fungerar. Och vad betyder egentligen statistik? Det visar sig att flera "sanningar" om det svenska samhället, bland annat arbetslösheten och drogproblem, kan ifrågasättas.
Fredagskrönika Hur medierna än agerar fastnar de nästan alltid i spelteori om förhandlingar, maktkamp och jakt på majoritet. Det duger inte när väljarna ska rösta den 11 september.
Ekonomi Det borde vara självklart att företag kan spä på inflationen genom att öka sina vinster när den stiger. Ändå fokuserar debatten på risken för löneinflation. Kanske beror det på att vi saknat ett ord för att beskriva hur företag höjer priserna mer än vad deras kostnader ökar. German Bender lanserar därför ordet ”smygflation” som kandidat till årets nyordslista.
Krönika Det kan inte vara meningen att det är hyresgästerna själva, och inte det allmänna, som ska trygga rätten till bostad. Men det är just vad hyresgästerna gör när de organiserar sig och gör motstånd mot renovräkningar och utförsäljningar av deras hem. Det skriver Olle Bergvall som gör sin sista dag som reporter på Dagens Arena.
Religion Jag är inte ensam om att ha önskat att vissa handlingar skulle vara tillåtna men rättat mig efter vad jag uppfattade som Guds vilja, uttryckt i Bibeln. Det skriver David Eklind Kloo som minns ett möte i unga år med en ungdomspastor, som avrådde från sex före äktenskapet.
Söndagskrönika Det borde inte vara möjligt att ett förslag som har riksdagens stöd ändå inte kan slussas fram. Sveriges pensionärer är värda bättre.
Träning Har du ett gymkort känner du säkert igen de upphovsrättsskyddade koncept som Bodypump, Bodybalance och en uppsjö av gruppträningspass på cykel eller med inspiration från yoga. Koncepten ägs av företaget Les Mills från Nya Zeeland och musiken och övningarnas ordningsföljd är förutbestämd från huvudkontoret. Det känns igen från grenar av den globala ekonomin, det är samma koncept som gäller för hamburgare från McDonalds. Det skriver Nora Wurtzel.
Fredagskrönika Kristdemokraternas förslag är juridiskt oklart och missar att humanism och öppenhet är universella värderingar, att "västerlandet" liksom andra delar av världen rymmer en mångfald av traditioner.