Bild: Pixaby/Surdumihail
Bild: Pixaby/Surdumihail

#metoo Kvinnor med funktionsnedsättning har gått samman i ett #metoo-upprop – #slutvilkorat. I dag lämnas uppropet över till jämställdhetsminister Åsa Regnér.

Drygt 60 kvinnor med funktionsnedsättningar har skrivit på metoo-uppropet #slutvilkorat.

– Det är samma gamla våld, men med funktionsnedsättning är man extra utsatt när man har svårare att ta sig därifrån, säger initiativtagaren Denise Cresso-Nydn till SVT.

I dag lämnas uppropet över till jämställdhetsminister Åsa Regnér.

– Vi hoppas Åsa Regnér ska se att det finns en koppling mellan stöd och utsatthet. Ju mer man drar ner på samhällets insatser ju större blir beroendet av partner och anhöriga och den hjälpen kan man inte ställa krav på, säger Denise Cresso-Nydén.

I en Facebook-grupp som samlar cirka 500 medlemmar har vittnesmål samlats in. Bland annat skriver flera kvinnor om att de inte vågar anmäla övergrepp i färdtjänsten eftersom risken är stor att de får samma förare igen.

»Att vara ensam med en förare i en taxi där vad som helst kan hända. Där exempelvis en som kvinna med rörelsenedsättning inte kan slå undan händerna på föraren som tafsar. Där kvinnan med synnedsättning inte kan se förarens id-bricka eller veta om en blir avsläppt på rätt ställe«, skriver kvinnorna på Facebook.

– Det tas inte på allvar. Förarna stängs inte av, man slarvar från taxibolagens sida med belastningsregister. Nu får det vara bra med att vår hjälp blir villkorad, säger Denise Cresso-Nydn till SVT.