Jonas Sjöstedt. Foto: Denny Lorentzen

PODD | Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt gästar Dagens Arenas intervjupodd, och pratar bland annat om den nygamla rollen som vänsteropposition, om hur han ska spräcka januariavtalet och om partiets förhållande till sina egna ledande kvinnor.

Senaste avsnittet av Dagens Arenas intervjupodd gästas av Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt. Han berättar bland annat om partiets nya identitet efter att ha sidsteppats som regeringsunderlag i och med januariavtalet.

– Vi är det enda oppositionspartiet till vänster, och det enda som formulerar en politik som skulle göra Sverige mer rättvist.

Han konstaterar också att partiets historia fortsatt väcker diskussioner, men av en ny anledning.

– Delar av borgerligheten använder oss för att normalisera SD.

Han menar dock att Vänsterpartiet har en annan syn på sin historia än exempelvis just SD.

– Jag vill inte att vi ska bli färdiga med historien. Det finns grundläggande lärdomar som vårt parti bör hålla levande.

Rollen som ett tydligt oppositionsparti kan innebära ett ökat tonläge eller en mer pragmatisk hållning till den nya situationen. Jonas Sjöstedt menar att de valt det senare.

– Jag är övertygad om att våra väljare vill att vi ska påverka när vi kan. Det argaste partiet är inte alltid det bästa.

Samtidigt är han besviken över utvecklingen, och tycker att regeringen valt fel samarbetspartners.

– Det var tydligt under hela förra mandatperioden att det var Löfvens mål att gå ihop med borgerliga partier i mitten. Men det är vi som formulerar den politik som jag tror att de flesta rödgröna väljare vill se.

Han menar att regeringsunderlaget är dömt att spricka, och att vänsterpartiet kommer realisera sitt hot om att dra undan mattan om regeringen genomför sitt program.

– Januariavtalet är redan föråldrat. Det är gårdagens idéer i en ny politisk verklighet som håller på att krascha, och de kommer få ändra sig. Målet är att förslagen kring försämrad anställningstrygghet och marknadshyror aldrig ska läggas.

Under hösten har tongångar höjts om att Vänsterpartiet har problem med kvinnor som tar plats, illustrerat av konflikten med riksdagsledamoten Amineh Kakabaveh, men även tidigare uttalanden från Rossana Dinamarca om brister i partiets strukturer.

– Jag känner inte igen mig i den bilden. Det här handlar om en enskild person. Vi har jobbat med frågan om jämställdhet systematiskt och är det parti som har flest kvinnor på sina poster. Patriarkatet finns överallt och måste förstås bekämpas även i Vänsterpartiet. Men faktum är att vi har bäst representation.

Nästa vår håller partiet kongress och då ska också ett nytt partiprogram antas. Jonas Sjöstedt menar att det nuvarande programmet, som har drygt 15 år på nacken, behöver omformuleras utifrån en ny verklighet.

– Märkligt nog är klimatfrågan och feminismen mindre kontroversiell och mer i människors medvetande, medan fler har problem med att sätta fingret på vad en socialistisk politik är. Det hoppas jag att ett nytt partiprogram kan förklara.

På kongressen ska också partiledaren väljas för en ny period. Jonas Sjöstedt säger att det fortfarande är roligt att leda partiet, men inget konkret huruvida han ställer upp för omval. Givet det nya politiska läget, kombinerat med att hans familj numera befinner sig i Vietnam där hans hustru är nybliven ambassadör, spekuleras det alltmer mer om Sjöstedt kommer lämna sin post. Interna diskussioner finns redan om att det vore logiskt. Jonas Sjöstedt kommenterar dock helt enkelt:

– De kanske blir besvikna, vem vet?

Hela intervjun går att höra här.

 

***

Här hittar du alla våra podd-intervjuer!