METOO Ett upprop mot sexuella trakasserier inom facket planeras komma nästa vecka. Vittnesmål om såväl övergrepp och våldtäkter har strömmat in, rapporterar tidningen Hotellrevyn. 

Igår torsdag uppmärksammades att sexuella trakasserier har förekommit på LO:s kursgård Runö. Många av de förtroendevalda kvinnorna som utsatts har, med rädsla för att skada fackförbunden, tigit om övergrepp.

Uppropet #inteförhandlingsbart, mot sexuella trakasserier inom facket, planeras komma nästa vecka. Vittnesmålen har strömmat in, berättar uppropets initiativtagare Jenny Bengtsson, tidigare ordförande för Hotell- och restaurangfacket Stockholm–Gotland.

– Jag har läst alla vittnesmål, det är ett 50-tal nu. Det handlar om sexuella trakasserier, övergrepp och även ett par våldtäkter. Männen som begår övergreppen kan vara kursledare, anställda i olika delar av fackförbundsrörelsen, personer på toppositioner, säger hon till Hotellrevyn.

Tystnadskulturen inom facket handlar om lojalitet, menar Jenny Bengtsson, är det något som kan skada förbundet lägger man locket på.

Med anledning av bland annat vittnesmålen lanserar i dag fackförbundet Seko en visselblåsarfunktion dit anonyma kan vända sig för att rapportera brott och kränkningar som sker inom organisationen.

– Om vi ska få till en förändring krävs det att vi pratar öppet om det som är fel. Vi har länge haft policys och handlingsplaner, nu måste vi se till att det blir till konkret förändring, säger förbundsordförande Valle Karlsson, till Sekotidningen.