Bild: Pixaby/Surdumihail
Bild: Pixaby/Surdumihail

METOO Över 10 000 läkare har skrivit under #utantystnadsplikt, det största metoo-uppropet hittills i Sverige. Samtidigt vittnar personer i restaurangbranschen, liksom arkeologer och filmbranschen om övergrepp och en djupt rotad sexistisk kultur.

Metoo-upprop från olika yrkeskårer fortsätter hagla ner över Sverige. Nu har turen kommit till läkare, anställda i restaurangbranschen, arkeologer och teater- och filmbranschen.

10 400 kvinnliga läkare har skrivit under uppropet #utantystnadsplikt i Svenska Dagbladet, tidningen har också tagit del av över 400 vittnesmål om trakasserier och övergrepp. Trakasserierna och övergreppen startar redan under studietiden och följer med in i arbetslivet, skriver kvinnorna bakom uppropet. Läkarförbundets ordförande Heidi Stensmyren tror att man drar sig för att anmäla då det ofta saknas vittnen till övergreppen. Dessutom är läkarna skolade i att sätta patienterna först, säger hon till SvD.

Uppropet har skickats till alla Sveriges sjukhusledningar, vårdchefer och ansvariga landets läkarprogram.

Uppropet #vikokaröver har samlat 1863 kvinnor och icke binära mot trakasserier och övergrepp i restaurangbranschen. Uppropets talesperson, Chimen Asadi, berättar att sexismen är så djupt rotad i branschen att man snabbt lär sig att acceptera den. Särskilt utsatt är de många som jobbar i branschen, säger hon till Dagens Nyheter.

Ett vittnesmål i uppropet beskriver hur manliga kockar bett om en avsugning i köket. En annan person berättar hur hen mottagit dödshot av en kund. Ytterligare en annan berättar om hur hen blivit våldtagen av en kollega.

Under taggen #utgrävningpågår vittnar 387 arkeologer om en osäker arbetsmarknad, sexuella kränkningar och »en sexistisk struktur med rötter i arkeologins egen historia«, rapporterar TT.

Under #tystnadtagning protesterade skådespelerskor mot trakasserier och övergrepp inom film och teater. Under #backstage samlas ytterligare 1 614 anställda på teater- och filmproduktioner. Uppropet har skrivits under av exempelvis scenarbetare, påklädare som regissörer. Förövarna kan vara chefer, producenter, och skådespelare. Allra värst drabbas unga, nyrekryterade anställda, säger initiativtagaren Åsa Kalmér, till SVT.

– Det är mycket våld, det är väldigt grovt våld. Vi har ju skyddsombud, som är på plats för att se till att ingen får något i huvudet eller ramlar över en kant. Men att bli våldtagen bakom scen – det kan tydligen ske.