Foto: Flickr/Stephan Hochhaus
Foto: Flickr/Stephan Hochhaus

#metoo I den nya läroplanen vill regeringen göra det obligatoriskt för förskolor att lära barnen om kroppslig integritet och rätten att säga nej till ovälkommen närhet.

Redan i dag arbetar många förskolor med frågor som kroppslig integritet, där man lär barnen att de kan säga nej till ovälkommen beröring. En av dem är Berga förskola i Eskilstuna.

– Stopp min kropp, det betyder att privata områden det är mun, rumpan och snippan och snoppen och bröstet. Om nån slår mig då brukar jag säga stopp min kropp, säger femåriga Vendela till Sveriges Radio.

Och i spåren av #metoo har intresset ökat rekordartat för Rädda barnens handbok »Stopp – min kropp« som handlar om hur man ska prata med barn om sexuella övergrepp och rätten till sin egen kropp, rapporterar Sveriges Radio.

Nu vill regeringen att det ska bli obligatoriskt för förskolor att arbeta med rätten till kroppslig integritet genom att det skrivs in i läroplanen.

– Det är viktigt för förskolans jämställdhetsarbete, för barnens rätt till sig integritet, och såklart i det förebyggande arbetet mot att barn ska utsättas för sexuella övergrepp, säger utbildningsminister Gustav Fridolin till Sveriges Radio.