FOTO: Groundhopping/flickr

2 290 kvinnor har i protest mot sexuella trakasserier och sexism inom idrottsvärlden skrivit under uppropet #timeout. Samtidigt vittnar under #tystiklassen 1700 elever om sexism och övergrepp från grundskolan till gymnasiet.

Kvinnor i idrottsrörelsen vittnar om  sexistiska kommentarer i omklädningsrummen, tafsande och och våldtäkter, rapporterar Dagens Nyheter.

En av de kvinnor som undertecknat uppropet är fotbollslandslagets mittback Nilla Fischer. Till Aftonbladet säger hon att machokulturen är utbredd inom idrottsrörelsen och att den får allvarliga konsekvenser.

– Jag har fått dödshot och hot om våldtäkt via sociala medier men ja, även skickat till mitt hem via brev, säger hon.

Igår publicerades även uppropet #tystiklassen. 1 700 elever från grundskola till gymnasiet delar med sig av upplevelser av övergrepp och trakasserier. Vittnesmålen berör såväl andra elever som lärare, varav vissa kommer från barn som bara är sex år gamla.

– Vi måste stärka elevombud så de kan agera vid varje kränkning, och se till att staten får möjlighet att bötesbelägga en huvudman som inte säkrar en trygg miljö i skolan, men även ge hjälpmedel att skapa en trygg miljö från början, säger utbildningsminister Gustav Fridolin (MP), till Expressen.

En ny studie från världsfacket Internationella fackliga samorganisationen, IFS, visar att sexuella trakasserier och våld mot kvinnor och minoriteter ökar. Enligt undersökningen har 35 procent av världens kvinnor utsatts för våld och sexuella trakasserier. I Europa uppger mellan 40 och 50 procent av kvinnorna att de upplevt sexuella trakasserier på arbetet.

I rädsla för att förlora sina jobb undviker många kvinnor att göra en anmälan, rapporterar Sveriges Radio.

Sharan Burrow, ordförande för IFS, säger till SR att det ökade våldet delvis beror på ett förändrat samhällsklimat, där demokratiska värden börjat brytas ner.