FOTO: flickr/luminosa

MEETOO Över 400 skådespelare vittnar om sexuella övergrepp och våld inom teaterbranschen. Nu kallar kulturminister Alice Bah Kuhnke till sig teatercheferna.

I ett upprop i Svenska Dagbladet berättar 456 skådespelare om hur de utsatts för övergrepp och trakasserier i branschen. Skådespelarna kräver att arbetsgivare slutar skydda förövare, samt att nolltolerans mot sexuellt utnyttjande och våld införs. Under hashtaggen #Tystnadtagning lägger de upp bilder på en svart bakgrund med en vit text. där det ofta enbart står »Vi vet vilka ni är«.

Kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP), kommer nu att kalla till sig cheferna för Dramaten, Kungliga Operan och Riksteatern.

– Ledningen har ett stort ansvar för den tystnadskultur som uppenbarligen råder. Vi måste gå från hashtag till konkret förändring, säger hon till Aktuellt.

Redan igår hade styrelsen för Svensk Scenkonst ett extrainsatt möte för att diskutera hur man ska jobba vidare med problemet.
– Jag är i allvarlig chock efter det jag har tagit del av det här, säger Stefan Forsberg, ordförande för Svensk Scenkonst, till SVT.

Ytterligare larm om övergrepp kommer från landets universitet och högskolor. SvD:s granskning visar att grova övergrepp på campus sällan får konsekvenser för förövaren. Sedan 2010 har endast 10 studenter stängts av och lika många fått en varning efter att ha sextrakasserat kvinnor vid 37 av landets universitet och högskolor. 16 fall har avskrivits eller lämnats utan åtgärd.