Bild: Pixaby/Surdumihail
Bild: Pixaby/Surdumihail

#metoo Tjänstemän på olika svenska myndigheter har samlats under #allmänhandling. Uppropet har samlat drygt 1 200 kvinnor.  

I dag lämnar myndighetsanställda över deras upprop – #allmänhandling – till civilminister Ardalan Shekerabi (S).

I en artikel i DN i november 2017 rapporterades det om att mycket få anmälningar om sexuella trakasserier har gjorts på myndigheter runt om i landet. Initiativtagarna ville se om den verkligheten stämde. I uppropet skriver de:

»Myndighetsvärlden verkar vid en första anblick vara skonad från sexism och sexuella trakasserier. Det kommer in färre anmälningar till myndighetschefer än till chefer i många andra branscher. Men det är faktiskt inte hela bilden.«

Uppropet har samlat omkring 1200 underskrifter, men Facebook-gruppen som kvinnorna använt och samlat in vittnesmål har i skrivande stund 4800 medlemmar. Vittnesmålen om sexism kommer från både förr och nu.

Ett av vittnesmålen lyder:

»Statlig myndighet. Man på lite högre position än handläggare anklagas efter en fest för sexuella trakasserier mot två kvinnor. De får betalt för att lämna myndigheten, han blir chef.«

Initiativtagarna hoppas att uppropet leder till en dialog med civilministern. Till DN säger en av dem, Ninna Trottner:

– Vi är glada att han kan ta emot oss och att han tycker att frågan är viktig. Vi hoppas att han och hans kollegor har påbörjat någon sorts plan för hur de ska arbeta mot den här typen av problem.

Sedan den 8 november har snart 30 #-upprop kommit. Det första var #TystnadTagning, där 456 skådespelerskor gick samman och vittnade om kulturen inom branschen. Det största uppropet har hittills varit läkar-uppropet #utantystnadsplikt med 10 400 underskrifter.