REPLIK | Arbetsmiljöarbete är långt mer än anslag till Arbetsmiljöverket. Jag välkomnar Ylva Johanssons engagemang men efterlyser handling – särskilt med tanke på det höga tonläge man använder i debatten.

Varje arbetsplatsolycka är en för mycket och ord kan inte beskriva den tragedi det innebär när en pappa eller mamma inte kommer hem från jobbet. Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) har varit tydlig med att hon vill prioritera arbetsmiljöområdet – man har initierat en nollvision för dödsolyckor på arbetet. Jag välkomnar detta engagemang.

Men det kräver att man går från vackra ord till handling.

Att arbetsmiljön på många av landets arbetsplatser behöver förbättras råder det inga tvivel om – 2014 har tyvärr inneburit en ökning av dödsfall på arbetet från den rekordlåga nivån förra året. Samtidigt är det viktigt att påpeka – alliansregeringens politik på arbetsmiljöområdet har gett resultat. Arbetsmiljöverket är i dag effektivare när det gäller att utöva tillsyn och informera – antalet inspektioner per inspektör har blivit betydligt fler de senaste åren. Också benägenheten att anmäla har ökat.

Inspektioner prioriteras för de branscher och de arbetsplatser där riskerna är stora. År 2011 blev det möjligt att anmäla arbetsskador via internet och förra året anmäldes, enligt Arbetsmiljöverket, cirka 33 procent av arbetsplatsolyckorna med sjukfrånvaro bland förvärvsarbetande via webben. Myndigheten menar i sin rapport Arbetsmiljöskador 2013 att utvecklingen tyder på att anmälningarna görs snabbare vid webbanmälan.

Att arbetsplatsolyckor anmäls och att de anmäls snabbt är viktigt och därför efterlyser jag ett påskyndande när det gäller övergången till webbanmälan – i alla branscher.

Att ökade anslag till Arbetsmiljöverket skulle vara lösningen på att få ner antalet dödsolyckor på arbetsplatser är en argumentation som haltar. Trots minskade anslag har myndigheten blivit mycket effektivare, antalet olyckor som medfört sjukskrivning har minskat och antalet dödsolyckor på svenska arbetsplatser aldrig varit så lågt som förra året, detta trots att över 300 000 fler jobbar nu än 2006.

När det gäller särskilda satsningar på kvinnors arbetsmiljö så har ju Arbetsmiljöverket redan fått det uppdraget av alliansregeringen. Ingen kvinna ska tvingas sluta jobba i förtid på grund av dålig arbetsmiljö och man ska inte må dåligt på grund av stress eller annat som ökar när det gäller sjukskrivningar.

Sverige har kanske ändå den bästa arbetsmiljön i världen och statistik visar en brant kurva neråt över årtiondena när det gäller olyckor och tillbud. Detta trots att många fler arbetar idag. Kunskap och bättre teknik är viktigt i alla led men arbetsmiljöarbetet är alltid i första hand arbetsgivarens ansvar. Samarbetet mellan arbetsgivare, skyddsombud, fack och arbetstagare skapar en säker arbetsplats.

När det kommer till skyddsarbetet så ska det vara enkelt att göra rätt och det ska straffa sig att göra fel. Därför införde Alliansregeringen ett helt nytt sanktionssystem när brister uppdagas, så att ansvaret blir tydligare och många fler ansvariga ska fällas än tidigare. Detta syftar till en gynnsam effekt på förebyggande skyddsarbete.

Arbetsmiljöarbete är långt mer än anslag till Arbetsmiljöverket. Det handlar om attityder, god information, goda rutiner och förebyggande arbete. Jag välkomnar arbetsmarknadsminister Ylva Johanssons engagemang för arbetsmiljöfrågor men efterlyser handling – särskilt med tanke på det höga tonläge man använder i debatten.

Katarina Brännström (M), riksdagsledamot i arbetsmarknadsutskottet