Jesper Bengtsson. Foto: Charles Ludvig.

Historien om Sverige väcker debatt, men jag kan tänka mig att även bronsåldersmännen då och då vaknade upp och tänkte att jag skiter i rakkniven i dag!

Säga vad man vill om den påkostade teveserien Historien om Sverige, men den har i alla fall fått oss att prata om just detta – Historien om Sverige, och en del annat som kanske är av mindre värde.

Debatten handlar om allt från historiska detaljer till frågan om programledaren Simon J Berger borde byta tröja ibland.

Personligen tycker jag att serien är riktigt bra. Den balanserar på en fin gräns mellan det dramatiserade och det historiskt exakta, men det måste nog en sån här serie göra. För visst vore det förödande tråkigt om den nöjde sig med att redogöra för fakta inom ett ämne där det per definition alltid måste finnas enorma kunskapsluckor.

Den senaste debatten saknar inte underhållande inslag.

Arkeologen Mikael Jägerbrand i Bohuslän är arg för att ett inslag om Bohuslän för 10 000 år sedan visade granskog i bild. För granarna kom dit först flera tusen år senare. Så kanske det är, men det är också ganska svårt att filma skog i dagens Sverige utan att få med en och annan gran. Jag är inte heller säker på att tevetittarnas första reaktion när de såg programmet var: aha, de hade granar redan på den tiden!

Det andra Jägerbrand blivit irriterad över är att SVT framställer det som att männen under bronsåldern bar skägg. Det gjorde de inte, säger arkeologen Jägerbrand, och det bevisas av att det grävts upp gravar från den tiden där det legat något som liknat rakknivar bredvid skeletten. Dessutom bär männen på hällristningarna inte skägg.

Se på fan!

Det är klart att de inte hade skägg om rakningen var så viktig att de lät sig begravas med sina rakknivar. Själv kommer jag kräva att få bli begravd bredvid en mac-dator och en tom kaffekopp.

Å andra sidan kan jag tänka mig att det där med skägg kunde variera även på bronsåldern. Det bör nog ha funnits en och annan bronsålderssnubbe som vaknade på morgonen i sitt treskeppiga långhus, gnuggade gruset ur ögonen och tänkte: jag orkar banne mig inte raka mig idag! Kollegorna på bronsgjuteriet får säga vad de vill, skägget sitter kvar!

I alla fall de som bryggde öl? De måste väl haft ett sånt där hipsterskägg?

Mikael Jägerbrand tycker att programmakarna borde anlitat arkeologer med en bred kompetens, inte bara de som är superexperter inom ett visst område.

Jag gissar att han menar att SVT borde anlitat någon med ungefär samma kompetens som han själv har.

Nåja, det finns säkert fler och allvarligare felaktigheter i programmet, och det är som sagt fantastiskt att debatten om teveserier inte alltid handlar om den senaste intrigen i Robinson eller Love Island.

Historien om Sverige lär oss något. På riktigt. Jag tror att programmet kommer ge svallvågor för lång tid framöver. Antalet ansökningar till historiestudier kommer öka. Böcker om svensk historia kommer sälja mer. Ungdomar får en bild av landet de bor i.

Inte illa för ett teveprogram ändå.

 

Jesper Bengtsson