Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro. Foto: Vårdförbundet/Canva

Avtalsförhandlingar Från klockan 16, i dag torsdag går 63 000 anställda i vården ut i konflikt. Blockaden innebär att dessa vårdanställda inte kommer jobba övertid eller mertid.  Det meddelar Vårdförbundet i en debattartikel i Aftonbladet.

I debattartikeln motiverar förbundets ordförande Sineva Ribeiro beslutet att gå ut i konflikt på följande sätt:

“Bakgrunden är att vi inte fått gehör för våra högst rimliga krav. I går sa SKR återigen nej. Vi vill ha en långsiktig lösning med stegvis arbetstidsförkortning, hållbara scheman och fyra veckors sammanhängande sommarsemester. Vi vill att lönerna ska höjas så att det blir jämställt, att lönen ska motiveras och vi vill inte vänta ett halvår på utbetalning av beslutade löneförhöjningar. Inget av detta har vi fått.”

Ribeiro skriver att det är SKR som bär ansvaret för att de vårdanställda inte kommer att jobba efter klockan 16:

“Du som läser det här kanske undrar – hur ska vården fungera efter klockan 16.00 om personalen inte arbetar övertid? Blir det kaos? Ställs mammas höftledsoperation in? Kommer jag behöva åka till en annan stad för att föda barn? Svaret är att det är våra arbetsgivare, det vill säga Sveriges regioner, som bär ansvaret för att det finns personal så att god vård ska kunna ges under konflikten. Regionerna har haft två veckor på sig att förbereda sig. Och – de har haft lång tid på sig att åtgärda de långsiktiga utmaningarna. Vi har redan kris i sjukvården och kan bara hoppas patienterna inte drabbas ännu hårdare.”

Arbetstidsförkortning viktigt

Vårdförbundets förhandlingschef Annelie Söderberg berättade nyligen i en artikel i Dagens Arena om varför kravet om arbetstidsförkortning är så viktigt i avtalsförhandlingarna. 

– Många av våra medlemmar jobbar i dag deltid för att de inte orkar jobba heltid. Om man sänker arbetsmåttet kommer fler att kunna jobba mer. Många som har lämnat vården kommer att kunna komma tillbaka, sade Söderberg i artikeln. 

Jeanette Hedberg förhandlingschef på SKR avvisade i samma artikel Vårdförbundets krav. 

– För det första så är det alldeles för dyrt. En arbetstidsförkortning på två timmar för kontaktyrken i kommuner och regioner skulle kosta totalt 24 miljarder. För det andra skulle det kräva att vi rekryterar över 41 000 personer. Det är en jättetuff uppgift med tanke på att det är stor brist på arbetskraft på hela arbetsmarknaden.

Hållbara scheman

Ett annat av Vårdförbundets krav handlar om att personalen måste kunna ha hållbara scheman. Något som inte är fallet för ambulanssjukvården i  Stockholm city, enligt ambulanssjukvårdaren Emil Skoglund som Dagens Arena pratade med tidigare i veckan. I intervjun berättar han att han jobbar övertid ungefär varannan dag. Det beror på så kallade sena resor. När han och kollegorna får ett ärende tätt inpå arbetspassets slut, tvingas de jobba över.

– Det kan vara allt ifrån 15 minuter till två timmar. Det är den osäkerheten som det är helt omöjligt att förhålla sig till privat, säger han.

Småbarnslivet med lämning och hämtning på förskolan fungerar inte under de förutsättningarna.

– Det måste alltid finnas en backup i form av en anhörig eller vän. Är man ensamstående är det jättesvårt. Man förväntar sig att en offentligfinansierad arbetsgivare ska kunna organisera arbetet så att man kan jobba trots att man är ensamstående, tycker han.