Nyhet › Blåa kommuner långt efter i rätt till heltid

Nyhet › 54 procent av alla kommuner med vänsterstyre har rätt till heltid. Bara 36 procent i kommuner med blått styre. 

Debatt › DIK: Alla elever måste få rätt till ett skolbibliotek

Debatt › Sjunkande Pisaresultat och bristande förmåga till källkritik hos elever visar varför skolbibliotek med bibliotekarie behövs. Allt för få skolor lever upp till detta, skriver Karin Linder, DIK:s ordförande. 

Nyhet › LO: Reinfeldt vet inte vad han pratar om

Nyhet › Reinfeldt svarade inte på om han vill skrota fas 3. Däremot öppnade han under P1 morgons utfrågning för att bygga ut Samhall. ”Han vet inte vad han pratar om”, menar Kent Ackholt, ombudsman på LO. 

Debatt › ”Läge att ifrågasätta jobbskatteavdragets effekter”

Debatt › Roland Granqvist, professor i företagsekonomi, förklarar varför Lars Calmfors har fel om jobbskatteavdragets effekter. 

Nyhet › Ode till valet 2014

Nyhet › Fullt kaos överallt! 

Krönika › Torun Carrfors: Borgerliga politiker föraktar oss vanliga människor

Krönika › Centerpartisten Martin Ådahl uppmanar ensamstående att äta ute mindre. Filippa Reinfeldt vägrar erkänna att sjuksköterskebristen beror på låga löner och dålig arbetsmiljö. Det är ett förakt mot vanliga människor. 

Nyhet › S: ”25 000 nya jobb inom skogsindustrin”

Nyhet › I ett steg att uppnå EU:s lägsta arbetslöshet till 2020 vill Socialdemokraterna satsa på ”det gröna guldet” – skogen. Genom att lägga en miljard kronor på gröna bränslen och ta ut mer av skogen vill partiet skapa 25 000 nya jobb. 

Nyhet › Otrygga anställningar ökar i kommunerna

Nyhet › 26 000 visstidsanställningar har tillkommit i kommunerna. Trots att arbetsgivare och fack är överens om att de otrygga anställningarna ska minska, skriver tidningen Vision. 

Debatt › Miljöpartister: Minkfarmer är djurplågeri

Debatt › Åtta år med alliansregeringen har varit åtta förlorade år för djuren. En röst på Miljöpartiet en röst för att stoppa det djurplågeri som pälsfarmerna innebär. 

Blogg › Jesper Meijling: S missar tåget i järnvägsfrågan

Blogg › Socialdemokraterna har idag presenterat ett utspel om järnvägen som de kallar ”Fungera nu”. Det speglar tydligt misstron mot den nuvarande politiken, men kommer inte med de svar som behövs. 

Nyhet › Rikaste hushållen har fått 36 700 kronor mer i månaden

Nyhet › 36 700 kronor. Så mycket mer i månaden har hushållen i Stockholms rikaste bostadsområde fått sen 2006. Samtidigt har hushållen i den fattigaste stadsdelen bara fått 2 400 kronor mer. 

”Ett samhälle som har slitits isär”

Intervju › Karin Wanngård, oppositionsborgarråd och gruppledare för Socialdemokraterna i Stockholms stad, menar att inkomstklyftorna i Stockholm beror på en ojämlik skattepolitik.

Klyftorna är oacceptabla

Blogg › När valrörelsen nu går in mot slutspurten förväntar jag mig att alla politiker krävs svar på frågan: Vad ska ni göra åt att klyftorna ökar? Den politiker som inte har ett bra svar ska röstas bort.

Debatt › RFSU: Tillgången till preventivmedel ett geografiskt lotteri

Debatt › Hur länge till ska tillgången till preventivmedel vara en fråga om unga har råd eller inte? Det undrar Kristina Ljungros, RFSU:s förbundsordförande.  

Nyhet › Olof Ruin: Blockpolitikens omöjlighet är tydligare än förr

Nyhet › I denna valrörelse står svensk politik inför en helt unik situation. En situation som om möjligt blivit än rörigare av alliansens tvetydiga besked i regeringsfrågan. "Vi behöver inte ha allianser av dagens typ", menar professorn Olof Ruin. 

Dags för en ny ekonomisk politik

LEDARE › I politik är det klokt att läsa mellan raderna. Särskilt när skatter kommer på tal i en valrörelse.

"Vi behöver en sjukförsäkring värd namnet"

Intervju › Samma år som Ingela Edlund, LO:s andre vice ordförande, fick beskedet om svår bröstcancer trädde regeringens nya sjukregler i kraft. För Dagens Arena berättar hon om sjukdomen och sin syn förändringarna i sjukförsäkringen. 

Sjukförsäkringen borde vara valets stora fråga

Blogg › 86 000 människor. Lika många som bor i Växjö. Så många har utförsäkrats sedan regeringens ändrade regler i sjukförsäkringen trädde… 

Över 86 000 utförsäkrade

Nyhet › Sedan regeringen införde det nya sjukförsäkringssystemet år 2008 har mer än 86 000 personer utförsäkrats. 

Skyddsnätet brast när Emma fick hjärnblödning

Nyhet › För fyra år sedan drabbades skådespelerskan Emma Stormdal av en hjärnblödning, och hamnade utanför såväl arbetsmarknaden som skyddsnäten. Dagens Arena publicerar utdrag ur Kent Wernes nya bok Ofärdsland. 

”Det pågår en hetsjakt på oss sjuka”

Reportage › Allvarlig psykos och tvångsvård. Det blev resultatet när Monica Armini tvingades möta regeringens sjukförsäkring och rehabiliteringskedja. Dagens Arena publicerar utdrag ur Kent Wernes nya bok Ofärdsland. 

Jesper Meijling: Välfärdsoligarker kan splittra Svenskt Näringsliv

Blogg › Vad betyder det att Svenskt Näringslivs nya VD har nära band till välfärdsoligarkerna? En djup spricka börjar skönjas i näringslivets högborg. 

Frågorna som splittrar regeringen

Nyhet › En tredje pappamånad, förstatligande av skolan, privatisering av Arbetsförmedlingen och surrogatmödraskap. Dessa, och många fler, är frågor där ett alliansparti driver en helt annan linje än de andra. 

Bolagen på alliansens försäljningslista

Nyhet › SAS, Teliasonera och Post Nord är tre av de statligt ägda bolag som står på alliansregeringens försäljningslista, enligt finansmarknadsminister Peter Norman (M). Förslaget ska enligt Reuters presenteras i alliansens gemensamma valmanifest. 

”Sjukhuset är inte längre en patientsäker plats”

Nyhet › Cancerpatienter som förbereds för operation ute i korridorerna och en bemanning som brakar ihop vid minsta sjukskrivning. För Dagens Arena berättar sjuksköterskorna Mina och Ishany om en svår sommar på Södersjukhuset i Stockholm. 

Hemlig rapport – fattiga fyller akuten i vårdvalets Stockholm

Nyhet › Vårdresurser har minskat i fattiga förorter sedan införandet av Vårdval Stockholm. Fattiga invånare söker sig i stället till akuten som knäar under ökad belastning. Det visar en hemlig rapport från landstinget som avslöjas i ny bok.  

Kommuner köpte välfärd för 79 miljarder kronor

Nyhet › Sveriges kommuner lägger allt mer pengar på att köpa in välfärdstjänster från privata vinstdrivna företag. 2013 köpte kommunerna kärnverksamhet för 79 miljarder kronor, en ökning med 33 miljarder sen 2006. 

Ta tillbaka välfärden!

Ledare › En ny vårdskandal briserar och det är hög tid att kommunerna vänder blicken utomlands för inspiration. Det är dags att ta tillbaka ansvaret för välfärden. 

Farväl till det manliga geniet

Blogg › Hur låter soundtracket till ett politiskt raseri? Rebecca & Fiona & Göran Greider talar om Fi, Abba, dur, moll och den nya tidens politik. 

3 700 barn har vräkts – trots ministerns nollvision

Nyhet › 2007 lovade barn- och äldreministern Maria Larsson (KD) att inga barn skulle vräkas från sina hem. Hon kallade det för en "nollvision". Sedan dess har över 3 700 barn vräkts. Även antalet barn som riskerar att kastas ut från sina hem har ökat. 

Tema: Almedalen 2014

Åsa Romson. Bild: Miljöpartiet de Gröna

Åsa Romson satsade allt

Analys › Det här var kvällen i Almedalen när Miljöpartiets Åsa Romson steg fram som en stor politisk strateg. Hon har läst den radikala opinionen noga – och vet att tiden för hennes hjärtefrågor är inne nu. 

Martina Huber/Regeringskansliet

Ingen game changer från alliansen

Analys › Ofinansierad u-sväng när regeringen vill satsa på höghastighetsbanor och nya bostäder. 

Europa Europa

”Asyltårta värre än järnrör”

Analys › Asylprocessens gallring illustreras med en tårtbit som inte räcker till alla. Maria Georgieva går på den antinationalistisk kabarén Europa Europa.  

”Byggnads blåser liv i en främlingsfientlig våg”
Pikettys slutsatser kräver politisk handling
 

Granskning: Skogsstyrelsens fas 3-projekt

Bild: Skogsstyrelsen

Varför tvingas svårt sjuka jobba i skogen?

Analys › Det är egentligen inte Skogsstyrelsen som ska bära hundhuvudet i den här historien.  

Bild: Dagens Arena

Funktionsnedsatta väljs bort i fas 3-projekt på Skogsstyrelsen

Granskning › Funktionsnedsatta väljs bort i Skogsstyrelsens projekt för långtidsarbetslösa i fas 3. ”Ett brott mot överenskommelsen” enligt Arbetsförmedlingen.  

Bild: Dagens Arena

Interna mejl: Fortsatta frågetecken kring höga kostnader

Granskning › Arbetsförmedlingen fortsätter att ifrågasätta höga kostnader för ”övergripande samordning” på Skogsstyrelsen. Det visar interna mejl från september som Dagens Arena har tagit del av. 

Skogsstyrelsen fakturerade miljoner – trots noll deltagare
Notan för en fas 3-plats på myndigheten: 31 000 i månaden
 

Tema: Ett år till riksdagsvalet

utförsäkrade2

Sjuktalen tillbaka – trots massiva utförsäkringar

Nyhet › Trots att 65 000 personer har utförsäkrats är sjuktalen tillbaka på samma nivåer som när regeringen skärpte reglerna 2008. Skillnaden är att de sjukskrivna blivit sjukare. 

Analys: Kvinnorna stora förlorare på allianspolitik

Analys › Vi är de stora förlorarna. Under den borgerliga regeringen har männen dragit ifrån kvinnorna inkomstmässigt. Räknat i kronor har gapet… 

Miljömiljonerna som försvann

Nyhet › Regeringens så kallade miljösatsningar är i själva verket neddragningar. Samtidigt fortsätter svenska utsläpp vara på en konstant hög nivå. 

Analys: Ett monumentalt misslyckande
Analys: Regeringen river samhället itu
 

Tema: Skola

Tala klarspråk, Stefan Löfven

Ledare › En princip om lika livschanser kan aldrig bli praktisk verklighet utan gemensam finansiering via skattesedeln.  

Bild: Pressbild JB Education

JB:s skolor mjölkades på pengar

Granskning › De senaste åren har riskkapitalbolaget Axcel tjänat en kvarts miljard på JB:s gymnasieskolor. När tiderna såg tuffare ut valde man att dra sig ur. 

Bild: Flickr/lethe00/Thereshedances

En friskolejättes uppgång och fall

Analys › I slutet av maj fick 15 000 elever beskedet att deras skola ska läggas ned eller säljas. Kent Werne berättar om John Bauers succéartade uppgång och skandalomsusade fall. 

 

Tema: Almedalen 2013

Floskelbingo med Stefan Löfven

Nyhet › Spela floskelbingo med Dagens Arena. Varje dag publicerar vi ett floskelbingo om vad partiledarna garanterat kommer att säga. Vad döljer… 

Floskelbingo med Annie Lööf

Nyhet › Spela floskelbingo med Dagens Arena. Varje dag publicerar vi ett floskelbingo om vad partiledarna garanterat kommer att säga. Vad döljer… 

bjorklund_almedalen

Björklund serverar skåpmat

Analys › På fredagskvällen talade folkpartiledaren Jan Björklund i Almedalen. Det blev ett tal som till stor del fylldes av skolfrågan och det Europeiska samarbetet. 

Floskelbingo med Jonas Sjöstedt
Krisen i Syrien gör mig sömnlös
 

Redaktionen


Eric Sundström

Eric Sundström: Att hålla huvudet kallt och hjärtat varmt

Sveriges väljare är kloka. Förhoppningsvis kommer de inte att belöna en regering som flyr huvudfrågorna och som spelar ett mycket cyniskt spel. 

Eric Sundström: Vad står på tur att säljas av Reinfeldt?

Välkommen tillbaka Irene!


Johanna Senneby

LO: Reinfeldt vet inte vad han pratar om

Reinfeldt svarade inte på om han vill skrota fas 3. Däremot öppnade han under P1 morgons utfrågning för att bygga ut Samhall... 

Polisens information om demonstrationsvåld fel

S: Förstatliga järnvägsunderhållet


Peter Leander

S: ”25 000 nya jobb inom skogsindustrin”

I ett steg att uppnå EU:s lägsta arbetslöshet till 2020 vill Socialdemokraterna satsa på ”det gröna guldet” – skogen... 

Otrygga anställningar ökar i kommunerna

”Ett samhälle som har slitits isär”


Yonna Waltersson

Klyftorna är oacceptabla

När valrörelsen nu går in mot slutspurten förväntar jag mig att alla politiker krävs svar på frågan: Vad ska ni göra åt att klyftorna ökar? Den politiker som inte har ett bra svar ska röstas bort. 

”Vi behöver en sjukförsäkring värd namnet”

Sjukförsäkringen borde vara valets stora fråga


Maria Georgieva

Bit den hand som föder dig

På onsdagen arrangerade Svenska Riskkapitalföreningen (SVCA) och arbetsgivarorganisationen Almega ett seminarium för att diskutera huruvida Sverige har råd att tacka nej till riskkapital i välfärdssektorn... 

”Asyltårta värre än järnrör”

Övervakningens guldålder


Örjan Benzinger

LR: DN:s Pisa-larm en jämförelse som inte håller

Skoltrötta elever drar ned de svenska resultaten i Pisa-undersökningen skriver DN. Det är en jämförelse som inte håller enligt Lärarnas Riksförbund. 

Reaktioner på SCB:s undersökning av partisympatier

Ingen skrotning – S behåller delar av fas 3


Jonna Sima

Walborg skickades hem – dog av sprucken tarm

Hon åkte in till akuten med svåra magsmärtor – och skickades hem med värktabletter. Tre dagar senare avled Walborg, 63, av att en godartad tumör som fått ändtarmen att spricka... 

Moderaternas svarta vecka

Expertpanel om EU-valet: ”F! kan bli en x-faktor”


Lisa Gemmel

Nyvalda parlamentets viktigaste frågor

Valet till Europaparlamentet närmar sig. Dagens Arena har gått igenom vilka viktiga frågor ett nyvalt Europaparlament har att ta ställning till när de påbörjar mandatperioden. 

A-kassan speglar en havererad arbetsmarknad

Kampen för abort har inga gränser


Fredrik Adolfsson

Förskolan på väg mot skilda världar

I en ny rapport om förskolan framkommer skillnader mellan privata utförare och kommunala. ”Vi är på väg mot skilda världar” säger Annelie Nordström, ordförande för fackförbundet Kommunal som har gjort undersökningen... 

”Det är Moderaterna som har problem att finansiera budgeten”

Vårdval Stockholm ökar klasskillnaderna


Mikael Färnbo

Hemlig rapport – fattiga fyller akuten i vårdvalets Stockholm

Vårdresurser har minskat i fattiga förorter sedan införandet av Vårdval Stockholm. Fattiga invånare söker sig i stället till akuten som knäar under ökad belastning... 

Skolverket: ”Väldigt allvarligt”

Friskolornas riksförbund: ”Inte vår bild”


Anna Herdy

Dags för ett nytt kunskapslyft

Ett nytt kunskapslyft är inte alltings lösning, men skulle klä många av arbetskraftens kroppar i en rustning som klarar den moderna arbetsmarknaden. 

Gräsrötterna kritiserar Björklunds nej till S

Lägg pusslet när valet är över


Mikael Feldbaum

Bankunion på Tysklands villkor

En bankfond kommer att upprättas, dit bankerna i eurozonen själva betalar in totalt 522 miljarder kronor under tio års tid... 

Vi med mörkt hår är inte rädda för AFA

Försvaret avfärdar Riksrevisionens kritik


Kerstin Johansson

Sänkt lön med 25 procent: Så blir konsekvenserna

Sänkning av ingångslönerna med 25 procent ger stora konsekvenser. Fler tvingas ta dubbla jobb och söka bidrag... 

PISA-studien: Resultaten för svenska elever fortsätter falla

Bråk om friskolebarnens journaler

 • da podd
  publishingpriset 2013 kopia
  Arena_banner_nyhetsbrev
  arenasara_poster--731x1024
  Collage250
  arenagruppens vanner ads
  SSU_Dagens-Arena_250x250
  valresa