Teslas verkstad i Segeltorp, Stockholm, hör inte till dem som . Arkivbild. Foto: Elsa Åberg

Tesla IF Metall Uppland hotar nu med att stämma Tesla, rapporterar Dagens Arbete. Detta efter att Tesla nekat insyn i verksamheten, något fack har laglig rätt att få.

IF Metall i Uppsala har krävt insyn i Teslas verksamhet, detta i enlighet med medbestämmandelagen (MBL). Lagen ger fackförbund, med eller utan kollektivavtal, rätt att få information om personalpolitik och företagets ekonomi och utveckling.

Men Tesla har vägrat och facket kallade därför till tvisteförhandling om brott mot MBL och förhandlingsvägran. Parterna har mötts under onsdagen och fredagen.

– Min förhoppning var att vi skulle hitta någon form av lösning lokalt, men det har vi tyvärr inte lyckats med. Företaget anser att de inte har gjort något fel, säger Peter Lydell, ombudsman på IF Metall Uppland till Dagens Arbete.

Stämma Tesla i domstol

När förhandlingarna inte ledde till en överenskommelse är fackets nästa steg att ta tvisten till domstol. De vill nu stämma Tesla för brott mot MBL och förhandlingsvägran. Men först måste beslutet godkännas av IF Metall centralt.

– Vi hade inte haft en tvisteförhandling om vi inte ansåg att företaget brutit mot lagstiftningen, säger Peter Lydell till Dagens Arbete.