Ekonomi Men vi måste inte betala hela husrenoveringen med månadslönen.

Makarna Göran och Elisabeth Andersson-Borg bor i ett hus med stora renoveringsbehov. Uppfarten, parkeringsplatsen och golvet i huset är i förskräckligt skick. Vattenledningarna och avloppet läcker och har förstörts av omfattande regnoväder. Huset är dåligt isolerat och drar onödigt mycket energi. Staketet och ytterdörren är i så dåligt skick att det vid flera tillfällen varit obehöriga människor i huset.

Vägen till huset har senaste året haft såna potthål att bilen som Göran använder i sin taxiverksamhet gått sönder och han är nu arbetslös. Elisabeth har ofta varit förkyld under vintern och flera gånger tvingats till sjukskrivning, kanske beror det på det dragiga huset?

Tänk om det går att ändra på genom kloka investeringar?

Makarna Andersson-Borg vet ganska väl vad de behöver göra med huset. Att tilläggsisolera huset skulle vintertid spara ett par tusenlappar i månaden bara i uppvärmningskostnader och vore dessutom bra för Elisabeths återkommande förkylning. Om de byggde egna solceller skulle de både spara pengar och dessutom göra sig mer oberoende av den hotfulla grannen i östra delen av villaområdet, som idag står för en stor del av energiförsörjningen.

Både Göran och Elisabeth har normalt sett goda inkomster och huset är nästan helt obelånat. Dessutom har de mycket pengar sparade hos sin bank. De skulle verkligen vilja renovera huset, dels för att göra det till ett mer trivsamt hem och dels för att spara pengar. Men märkligt nog har Göran och Elisabeth bestämt sig för att följa en rad ekonomiska regler som gör att de knappt kan göra något alls.

Reglerna säger att deras hushållsekonomi varje månad måste visa ett saldomässigt plusresultat.

Alltså, i slutet av varje månad måste de ha lite mer pengar på bankkontot än de hade månaden innan. Eftersom detta gäller varje månad, kan de inte spara ihop pengar under flera månader och sedan använda det ihopsparade kapitalet under en månad, då det bryter mot budgetreglerna.

Ska de göra något större inköp eller har en annan utgift en viss månad måste de därför dra in på något annat, och detsamma gäller självklart om inkomsterna blir lägre någon månad. Sedan Göran blev arbetslös har de fått hålla sig till havregrynsgröt och makaroner för att fortsätta göra ett plusresultat varje månad. Ännu värre vore det förstås att låna pengar till den välbehövda husrenoveringen eller för att laga taxibilen, trots att kalkylen för det verkligen skulle hålla. Nej, det är totalt förbjudet, vi vill väl inte bli slavar under banken som familjerna Papadopoulos och Bernardini i södra delen av villaområdet?

Reglerna gör att Göran och Elisabeth inte kan göra några större satsningar på huset och även mindre inköp som en ny tvättmaskin gör att de tvingas skära in på matkontot bara för att hålla månadsbudgeten.

Men så en dag får Göran och Elisabeth en uppenbarelse. Om de tillät sig själva att använda en del av sina sparade pengar – eller lånade pengar – till att renovera huset och laga bilen, skulle de få mer pengar över varje månad. Anledningen till att senaste året varit så kärvt beror ju på lägre arbetsinkomster, på grund av trasig bil och sjukdom. Tänk om det går att ändra på genom kloka investeringar?

Sverige behöver ett nytt finanspolitiskt ramverk.