IF Metall och Tesla har träffats. Foto: Wikimedia/IF Metall

Teslastrejken Fackliga ombud från IF Metall har haft möten med Tesla, rapporterar Arbetet. Draget att kalla Tesla till möte med lagen om medbestämmande i arbetslivet, mbl, i ryggen har gett resultat. 

På neutral mark i Malmö och i Göteborg har representanter från IF Metall och Tesla mött och haft “lära-känna-varandra-möten”.

För en månad sedan kallade IF Metall Tesla till möte, som bolaget enligt svensk lag inte kan tacka nej till. Lagen säger att arbetsplatser utan kollektivavtal, som har fackliga medlemmar måste informera om ”hur verksamheten utvecklas produktionsmässigt och ekonomiskt liksom om riktlinjerna för personalpolitiken”.

Gott förhandlingsklimat

Nu har fackliga ombudsmän träffat bland andra bolagets servicechef, men strejkfrågan har det varit tyst om, enligt Arbetets artikel.

“Det gick bra och var ett gott förhandlingsklimat. Ett lära känna-varandra-möte och vi fick också informationen vi efterfrågade. Vi ville visa dem att vi vill ha en god relation och att vi inte är farliga”, säger Karl-Henrik Rosberg, ombudsman på IF Metall Göteborg, till tidningen.

Nästa möte hos Metall

Planen är att ha ytterligare ett möte i juni, då i fackets egna lokaler istället för på neutral mark i ett kontorshotell, som den här gången. Tesla har tackat ja till inbjudan.

Arbetet har tidigare frågat IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä om mötena och fått svaret att “mbl-draget inte är något vapen i konflikten. Men att det samtidigt sticker hål på argumentet om att det är besvärligt med kollektivavtal för att man då måste ‘MBL:a’ och informera facket.”