FN:s säkerhetsråd röstade på måndagseftermiddagen igenom en resolution om vapenvila i Gaza Foto: U.S. Department of State/Johannes Rydström, Linnéuniversitetet

Gazakriget FN:s säkerhetsråd röstade på måndagseftermiddagen igenom en resolution om vapenvila i Gaza, efter att USA lagt ner sin röst. Anders Persson, statsvetare och Mellanösternexpert, tror att beslutet kan få konsekvenser för kriget.

Säkerhetsrådet kräver enligt resolutionen att parterna omedelbart ska lägga ned sina vapen fram tills att den muslimska fastemånaden Ramadan avslutas den 9 april. Man vill också att all gisslan ska släppas. Enligt säkerhetsrådet ska vapenvilan vara ett första steg mot permanent eldupphör.

Anders Persson, statsvetare och Mellanösternexpert, säger att det kommit signaler om att USA skulle lägga ner sin röst och därmed släppa igenom resolutionen, men att det var oklart ända in i det sista om det skulle bli så. Att det nu sker är ett genombrott.

– Det här är det mest signifikanta diplomatiska initiativ som tagits av någon sedan kriget började, säger han till Dagens Arena.

Kan få effekt på sikt

Han tror dock inte att beslutet kommer att få några omedelbara effekter.

– Det är oklart vad det betyder och det är inte alls säkert att parterna kommer att följa det. Åtminstone inte till en början. Jag kan i nuläget inte se att Israel skulle acceptera vapenvilan och att Hamas skulle släppa hela gisslan.

Men att USA nu för första gången under kriget sätter ordentlig press på Israel kan få konsekvenser på lite längre sikt, enligt Anders Persson.

– Historiskt sett har Israel varit bra att stå emot press även från USA. Samtidigt kan det här leda till sanktioner mot Israel när det gäller till exempel vapenexport. Det kan också på sikt leda till att befolkningen sluts samman bakom ett bredare politiskt samtal där man vill gå USA till mötes, vilket kan försvaga Netanyahus ställning ännu mer.