Förra läsåret fick elever i årskurs sex betyg för första gången. Resultatet som Skolverket nu har sammanställt är inte oväntat – elever som går i fristående skolor fick högre betyg i genomsnitt än kommunala skolor i samtliga ämnen.

Dagens Arena avslöjade tidigare i år hur en tredjedel av de skolor som toppar listorna över de mest generösa betygssättarna (för matte A1C och MA2C) tillhör friskolekoncernen Academedia. Den hårda konkurrensen har visat sig leda till att friskolelärare har pressats att höja elevernas betyg.

Skolverkets sammanställning visar även att flickorna fick i genomsnitt högre betyg än pojkarna i alla ämnen förutom idrott och hälsa. Elever som kommit till Sverige efter att de börjat skolan, och elever som har föräldrar med kort utbildning hade i genomsnitt lägre betyg än övriga elever.

Införandet av betygssättning redan i årskurs sex har varit starkt ifrågasatt. Skälet till att allianspolitikerna velat införa betyg på ett tidigare stadium är att det ska ge en tydligare återkoppling till elever, vårdnadshavare och beslutsfattare om elevernas kunskapsutveckling. Moderaterna förespråkade betyg redan i årskurs 3, men fick vika sig för de övriga allianspartierna.

Kritiken har varit stark och det finns forskning som visar att tidiga betyg sätter en stämpel på barnen som påverkar självkänslan och att det leder till att eleverna börjar fokusera på betygen i stället för lärande och lust till lärande. Forskning visar också på att de som fått betyg i sexan presterar sämre i sjuan.