Inför Socialdemokraternas kongress saknas förslag som på allvar kan skapa en trygg vård – och förhindra att kvinnor föder barn i bilen.

Så har den första bilförlossningen inträffat sedan BB i Sollefteå lades ner den 1 februari. Bebisen klarade sig utan skador. Så det gick bra trots allt. Förutom att det inte alls gick bra. En kvinna fick föda i en bil. Gå barfota i snön. Till en ambulans som kommit för sent. I minusgrader. Med en navelsträng hängande ut ur underlivet och en nyfödd bebis i famnen. Och det värsta var inte den obedövade smärtan utan den förlamande rädslan för att något skulle gå fel, att hennes barn skulle skadas. Hon beskriver på Facebook »En mardröm för mig. Panikslagen. Otrygg. Tror därför inte att bebisen skrikit eller andas. Vilket hon i verkligheten gjorde«.

Och hennes utsatthet, hennes gastkramande rädsla är inte bara hennes, den är en chockvåg som når alla som måste föda sina barn på orter som hamnat tio, tjugo mil från närmaste förlossningsavdelning.

Barn som föds oplanerat utanför sjukhus har sex gånger så hög risk att dö, enligt en studie utförd i Finland där hälften av förlossningsavdelningarna har lagts ner, och antalet oplanerade förlossningar utanför sjukhus har tredubblats på 25 år.

Jag letar förtvivlat ibland motionerna till socialdemokraternas partikongress i vår.

Partistyrelsen lyfter fram att regeringen satsar totalt tre miljarder på kvinnors hälsa och sjukvård under fem år mellan 2015 och 2019. I ett av världens rikaste länder är det pengar på marginalen. Bara statens kostnader för vården uppgår till nästan 70 miljarder, varje år. Avslag på motion D568:3 från Umeå S-kvinnor och kravet »att mer resurser avsätts till förlossningsvården, så varje födande kvinna och varje barn som kommer till världen får likvärdig säker vård«.

Är det ingen av dem som har tröttnat på att tävla med oppositionen om att skyffla runt besparingskrav från avdelning till avdelning, från demensvården till BUP till BB?

Var är landstingspolitikernas motioner, var är deras uppror? Är det ingen av dem som har tröttnat på att tävla med oppositionen om att skyffla runt besparingskrav från avdelning till avdelning, från demensvården till BUP till BB? Som skulle vilja erbjuda ett alternativ istället. Om det så krävs en skattereform. Varför kräver inte fler en rejäl skattereform? Om landstingsskatten inte längre räcker till, då är det väl rimligt att kräva nya typer av skatter. Nehej, det funkade inte med en bankskatt, och Sverige vill tydligen inte införa en skatt på finansiella transaktioner. Gruvindustrin har rationaliserat bort 99 procent av dem som betalade landstingsskatt, men det går tydligen inte att höja skatten på malmen (mineralavgiften är idag 0,2 promille). Var det allt? Är det bra så?

Socialdemokraterna ska hålla partikongress och det yttersta skyddsnätet som finns för glesbygdens kvinnor, för familjer i livets kanske mest utsatta stund, det är råd om att ha granris och värmeljus i bilen. Och alla måste gå studiecirkeln i bilförlossning för mobiltelefonnätet är inte tillräckligt utbyggt så det är inte ens säkert att en barnmorska kan ge råd på telefon när bilen tar sig fram på de dåligt underhållna vintervägarna.

I min bostadsrättsförening har det slagits försäljningsrekord. Igen. Det nyinflyttade paret som köpt den topprestaurerade lägenheten river ut allt som går att riva ut. Tydligen har de pengar över och dessutom skatteavdrag för att bygga nytt. Jag går ut på gården i snön och räddar de hundraåriga skåpluckorna ur högen med bråte och sönderslagna kakelplattor.