Bild: Camilla Svensk
Bild: Camilla Svensk

När vi i dag tar beslut inför nästa års avtalsrörelse ligger fokus på att förstärka tjänstepensionen. Flexpension är fortsatt ett av våra viktigaste avtalskrav, skriver förbundsordförande Martin Linder.

I dag samlas Unionens förtroendevalda medlemmar till förbundsråd för att ta viktiga inriktningsbeslut inför avtalsrörelsen nästa år. Beslut som avser att ge medlemmarna reallöneökningar och extra avsättningar till tjänstepensionen. Därför tycker vi att det är särskilt passande att det i dag är Tjänstepensionens dag.

Skillnaden på ett arbetsliv med eller utan tjänstepension blir allt större. En betydande del av den totala inkomsten från pension kommer att utgöras av tjänstepension. Med en sjunkande allmänpension blir tjänstepensionen särskilt viktig, inte minst för dagens unga på arbetsmarknaden.

Unionen vill se ökade avsättningar till tjänstepensionen och samtidigt möjliggöra ett mer flexibelt avslut i arbetslivet för den som önskar. Vi kallar det flexpension. Det kommer att behövas i takt med att medellivslängden ökar. För då kommer också kraven på ett längre arbetsliv. Ett längre arbetsliv som bland annat syftar till att förstärka pensionen den dag lönen inte längre kommer in på kontot.

Bland tjänstemän finns det många som vill stanna kvar längre i arbetslivet. Under förutsättning att de får möjlighet att göra det på sitt eget sätt. Kanske gå ner i tid de sista åren för att få ökad balans mellan arbete och fritid. Det innebär också en fördel för företagen då de kan behålla kompetenta medarbetare längre. Att behålla nyckelkompetens är viktigt för såväl generationsskiften som för företagets tillväxt och utveckling. Unionen arbetar för medlemsintresset och har under de senaste åren arbetat för att fler ska omfattas av flexpension.

De flesta tjänstemän i privat sektor omfattas av flexpension. Inom industri, teknik, handel med flera. Men dessvärre står tjänstemän i tjänstesektorn fortfarande utan. För Unionen är det viktigt att alla medlemsgrupper omfattas av en förmån som flexpension. Därför kommer flexpension fortsatt att vara ett av våra viktigaste avtalskrav framöver.

Arbetsmarknadens parter har ett omfattande ansvar, inte bara för medlemmarnas intresse utan också ett ur ett större samhällsperspektiv. För ett robust välfärdssystem och för ett Sverige som håller ihop över generationsgränserna.

Tjänstepensionen är värd att fira. Därför finns tjänstepensionens dag. För tjänstepension har inte alltid varit en självklar förmån. Det är ett resultat av ett medvetet förhandlingsarbete där arbetstagare avsätter en del av löneutrymmet för framtida pension. Resultatet är att närmare 90 procent av de anställda i dag har den så viktiga tjänstepensionen.

Utvecklingen i arbetslivet ställer ökade krav på arbetsmarknadens parter att förbättra, förstärka och utveckla tjänstepensionen. Unionen tar ansvar och driver utveckling av tjänstepensionen bland annat genom krav om utbyggnad och införande av flexpension på alla avtalsområden. Vi vill att fler arbetsgivarförbund följer med på resan för att utveckla tjänstepensionen som en del av lösningen på de stora utmaningar som vi alla står inför.

Martin Linder, förbundsordförande Unionen