Det finns hopp om bättre tider för börsbolagen i Stockholm. Men det finns betydande tillväxthinder, skriver Hans Fryklund, Patrick Sjöholm, Lars JagrénKarin Skånberg, och Henrik Bjurgård.

Det går bättre för företagen i Sverige och Storstockholm.

Totalt sett väntas omsättningen för börsbolagen med huvudkontor i Mälarregionen att stiga med knappt 10 procent i år, och tillväxten väntas fortsätta med 4 procent under 2016.

Lönsamheten som utvecklats svagt ända sedan 2010 förväntas också förbättras och vända uppåt under kommande år.

Det visar Unionens nya bolagsindikator som tagit tempen på börsbolagen i Stockholm. Deras centrala position i ekonomin gör deras utveckling till en viktig signal om tillståndet både för näringslivet i stort och på de viktiga exportmarknaderna.

Rapporten stärks därmed av en hyfsad återhämtning i USA, och att tillväxten även i Europa har stärkts, om än på en låg nivå. Europas återhämtning har heller inte knäckts av vare sig Ukrainakrisen eller de återkommande Greklandskriserna.

Kort sagt, det finns hopp om bättre tider för börsbolagen i Stockholm. Det är viktigt för hela regionens ekonomi och arbetsmarknad.

Men även om utsikterna är lite ljusare finns det samtidigt betydande tillväxthinder. För att bolagens potential ska förverkligas och regionens fortsatta konkurrenskraft säkras behövs framför allt investeringar. Både offentliga och privata.

På den offentliga sidan är det framför allt satsningar på bostäder och infrastruktur som behövs. Bristen på bostäder har under de senaste åren blivit ett allt större problem. Det slår inte minst mot väldigt många som behöver en bostad för att kunna ta ett jobb i Mälardalsregionen – och därmed också mot alla de företag som inte kan hitta den arbetskraft de behöver.

En väl fungerande bostadsmarknad är en central förutsättning för fortsatt tillväxt. Här behövs ett batteri av åtgärder omfattande allt från snabbare planprocess till översyn av hyressättning och skatterna på boende.

Men för anställda räcker det inte bara med en bostad. Man måste kunna ta sig till och från jobbet också. Även här behövs kraftigt större satsningar på infrastruktur och underhåll i regionen.

Allt handlar dock inte om pengar. Lika stora problem är att trafik- och bostadsplaneringen inte alls samspelar och att samhällsplaneringen i högre grad måste ske ur ett regionperspektiv.

Att varje kommun och varje län i hög grad fortfarande har olika tolkningar av regelverken, och ”håller i” sin egen planering är helt enkelt orimligt i vår globaliserade värld. Vi måste utveckla ett tänkande där hela Mälardalen samverkar och samordnas.

På den privata sidan skapar bättre tillväxt och lönsamhet möjligheterna till högre investeringar i forskning och utveckling, maskiner och inte minst kompetensutveckling. Detta är en nyckelfråga inför framtiden.

En allt snabbare strukturomvandling och tuffare internationell konkurrens medför att kunskap och kompetens blir helt avgörande för fortsatt konkurrenskraft och välstånd. Bäst-före-datumet på kompetens kortas allt mer, vilket gör tillgången till kontinuerlig kompetensutveckling under hela yrkeslivet avgörande.

Ansvaret vilar tungt på företagen, men även på anställda och det offentliga. Vi behöver se över studiemedelsreglerna och skattesystemet, och som anställd måste man acceptera att allt oftare ta till sig ny teknik.

Konkurrenskraftiga företag med kompetenta medarbetare är en förutsättning för fler och bättre jobb. Det är med detta mål som strategin både på regional och nationell nivå måste utformas.

Investeringarna spelar här en huvudroll.

Unionen hoppas på en aktiv dialog med privata och offentliga beslutsfattare på alla nivåer för hur vi kan skapa rätt förutsättningar – i regionen liksom i Sverige totalt Läget i börsbolagen indikerar hyfsat goda tider även för näringslivet i regionen. Det finns därmed utrymme för satsningar.

Hans Fryklund, ordförande Unionen Stockholm
Patrick Sjöholm, ordförande Unionen Östra Sörmland Gotland
Lars Jagrén, chefsekonom Unionen
Karin Skånberg, regionchef Unionen Stockholm
Henrik Bjurgård, regionchef Unionen Östra Sörmland Gotland