Anneli Jonsson Mats Ekeklint Valle Karlsson, Gabriella Lavecchia, Seko.

Vi tror på den öppna debattens ledarskap. Därför föreslår vi att införa en visselblåsarfunktion där man kan signalera om något inte står rätt till i organisationen, skriver Valle Karlsson, Gabriella Lavecchia, Anneli Jonsson och Mats Ekeklint i fackförbundet Sekos nya ledning.

För en vecka sedan beslutade Sekos kongress att välja oss fyra till förbundets Verkställande Utskott. Vi är tacksamma och taggade men också ödmjuka inför uppdraget. Det övergripande målet är att fortsätta utveckla ett av Sveriges starkaste fackförbund.

Seko organiserar allt från djurvårdaren på Skansen, maskinisten på ett fartyg ute på världshaven, brevbäraren i Smygehuk eller kriminalvårdaren i Haparanda. En anläggningsarbetare i Göteborg och en lokalvårdare på ett universitet någonstans i Sverige organiseras också av Seko. Det är en utmaning att hålla ihop ett förbund med så många olikheter. Men det ger oss också unika möjligheter att lära av varandra, och på så sätt förbättra villkoren för våra medlemmar.

Att teckna kollektivavtal är vår affärsidé. Första fajten tar vi med Almega. Det blir inte den sista.

Kollektivavtalen är den röda tråden i all vår verksamhet. Men Seko är mer än så. Hur skulle samhället se ut om inte våra medlemmar delade ut post, körde tåg och byggde järnväg. Med att se till att energiförsörjningen fungerar och att vi kan ringa och surfa på internet. Med att bygga säkra vägar och ta oss till kontinenten även sjövägen. Hur skulle Sverige se ut om de som hamnat utanför lagens gränser inte fick chans till vård och rehabilitering? Sekos medlemmar är en förutsättning för att samhället ska fungera. Utan Seko stannar Sverige!

Vi tror på den öppna debattens ledarskap. Det är när vi går verbala brottningsmatcher som idéer föds och utveckling sker. I Seko ska det vara högt i tak på riktigt för att vi ska utvecklas och hitta lösningar för framtiden.

Att våga säga nej är ofta, i alla fall i vår värld, att ta ansvar. Att säga nej och blåsa i visselpipan kan ofta vara helt avgörande för att hamna rätt.

Vi kommer mot bakgrund av detta att inom kort lägga förslag till vår förbundsstyrelse om att införa en visselblåsarfunktion där medlemmar och förtroendevalda snabbt kan signalera när något inte står rätt till i organisationen.

Att teckna kollektivavtal är vår affärsidé. Det är därför flera miljoner människor väljer att betala en avgift till en fackförening. För att lönen ska utvecklas, pensionsavsättningar ska betalas in, för att arbetstiden ska vara human och arbetsmiljön säker. Men vi utsätts hela tiden för attacker. Från politiskt håll, från arbetsgivare och från opinionsbildare – oftast från högerkanten.

Det är inte längre lika självklart att det finns kollektivavtal på varenda arbetsplats. Tyvärr har också flera arbetsgivare blivit mer och mer kreativa när det gäller att hitta på nya sätt att runda lagstiftning och avtal.

Det senaste i raden av påhittigheter är det som kallas hyvling, när anställda tvingas ned i arbetstid, ofta från heltid till deltid. Eller ännu värre från deltid till mindre deltid. Hur många jobb ska man behöva ha för att få ihop till en heltidslön? Här måste vi jobba för att stoppa denna utveckling – genom förhandlingar, genom opinionsbildning, genom politisk påverkan och mobilisering.

Kollektivavtal, organisering, facklig-politisk samverkan, politisk påverkan och opinionsbildning. Det ena klarar sig inte utan det andra. Starka kollektivavtal blir inte verklighet utan många medlemmar. Utan avtal finns inga skäl att vara medlem i en fackförening.

Men det handlar inte bara om att påverka Socialdemokraterna. Lika viktigt är att påverka andra politiska partier.

Våra medlemmar är djupt beroende av politiska beslut. Vi ska fortsätta arbeta facklig-politisk för att i första hand samverka med och påverka Socialdemokraterna i frågor som är viktiga för våra medlemmar.

Men det handlar inte bara om att påverka Socialdemokraterna. Lika viktigt är att påverka andra politiska partier för att sätta medlemmars frågor på dagordningen. Men vi kommer aldrig sätta oss i samma rum med partier och politiker som inte delar uppfattningen om alla människors lika värde.

Vi har stora utmaningar framför oss. Vi kommer att ha huvudfokus på förhandlingar, organisering, opinionsbildning och politisk påverkan. Vi kommer ta fajten med våra medlemmars bästa för ögonen och vi börjar direkt. Första fajten tar vi med Almega med det strejkvarsel vi nu lagt på spårtrafikområdet. Det blir inte den sista.

Valle Karlsson, förbundsordförande, Seko

Gabriella Lavecchia, vice förbundsordförande, Seko

Anneli Jonsson, förbundssekreterare, Seko

Mats Ekeklint, avtalssekreterare, Seko