Vi tar utvecklingen av skillnader i livsvillkor i Stockholms stad på allvar och tillsätter en kommission för ett hållbart Stockholm, skriver Emilia Bjuggren (S), arbetsmarknadsborgarråd.

Segregationen mellan fattiga och rika stockholmare har ökat markant de senaste tio åren, visar flertalet rapporter.

Skillnaderna i allt från inkomst och livslängd till skolresultat och föreningsdeltagande ökar i staden. Det begränsar människors livschanser men har också negativa effekter på tillväxt, näringsliv och arbetsmarknad.

De ökade klyftorna riskerar att leda till större social oro och vi har redan sett tendenser till detta i Stockholm. Ytterst hotas den sociala hållbarheten i samhället. Ojämlikheten och segregationen är en av våra största framtidsutmaningar.

För första gången på länge tas utvecklingen av skillnader i livsvillkor i Stockholms stad på allvar av stadens politiska ledning ­– den socialdemokratiskt ledda majoriteten i Stadshuset har beslutat om en kommission för ett socialt hållbart Stockholm.

Den tidigare borgerliga majoritet hänvisade envist till ett positivt genomsnitt där man ser att Stockholmaren blir allt rikare och friskare. Men i dessa genomsnittssiffror döljs de grupper och individer vars livschanser inte har förbättrats.

Därmed har de styrande politikerna allt för länge lyckats blunda för att deras politik bidragit till att dra isär staden. Utförsäljningarna av hyresrätter är ett tydligt exempel. De har begränsat många människors möjlighet att välja bostadsområde och förstärkt den ekonomiska segregationen i staden.

Den kommission som tillsatts har en stor uppgift i att analysera skillnaderna i livsvillkor i staden och komma med förslag på åtgärder för att komma till bukt med dessa. Att förebygga ökade klyftor är både samhällsekonomiskt smart och bra för den enskilde. Alternativet är en utveckling där social oro, otrygghet och bristande tillit fortsätter växa. Det tjänar ingen på.

Kommissionen är politiskt oberoende och kommer att arbeta nära forskarvärlden. Fem områden för fördjupning har identifierats: välbefinnande och hälsa, uppväxtvillkor och utbildning, arbete och försörjning, boende och stadsmiljö samt demokrati och trygghet.

Som ordförande för hållbarhetskommissionen ser jag fram emot skarpa analyser och förslag för en mer jämlik stad.

Rätten till arbete, en välfungerande välfärd och goda stadskvaliteter ska uppfyllas i hela staden. Men det handlar inte enbart om rättigheter. En jämlik stad är också en stark stad. I en jämlik stad skapas förutsättningarna för hållbar utveckling, för innovation och alla invånares möjlighet att ta tillvara på sina drömmar och ambitioner.

En jämlik stad är grunden för allas trygghet och positiva utveckling.

Emilia Bjuggren (S), arbetsmarknadsborgarråd, Stockholms stad