Bild: absolut xman / Flickr

Vi kräver att partistyrelsen tar fram fram en tidsplan för en delad föräldraförsäkring, skriver representanter för S-studenter, Avantgarde och Handelsanställdas förbund.

S-studenter och S-kvinnor har länge, med både forskning och statistik i ryggen, drivit frågan om en individualiserad föräldraförsäkring.

Att regeringen nu tydligt har sagt att man vill införa en tredje reserverad månad är därför ett efterlängtat steg i rätt riktning. Men det är inte tillräckligt. Målet är en helt individualiserad föräldraförsäkring.

Vi vet att det ojämställda uttaget av föräldraförsäkringen är roten till den ojämställda arbetsmarknaden. Det påverkar alla kvinnor, med eller utan barn. Kvinnans löneutveckling och karriär bromsas, hennes andel av det obetalda hemarbetet ökar och könsroller cementeras. Det leder till livslånga konsekvenser i form av sämre ersättning vid sjukdom och arbetslöshet, lägre pension och försvårar många kvinnors etablering på arbetsmarknaden.

Socialdemokraterna har som mål att uppnå en jämställd arbetsmarknad. Nu handlar det om att gå från ord till handling. Erfarenheten och statistiken visar att det enda effektiva sättet att nå ett jämställt uttag av föräldraförsäkringen är genom att reservera månader till den enskilda vårdnadshavaren. Därför kräver vi att partistyrelsen tar fram en tidsplan för en individualiserad föräldraförsäkring.

I maj träffas partimedlemmar från hela landet för att ta kloka beslut om framtidens jobb och folkrörelse. Vi vill uppmana alla ombud att ansluta sig till vårt krav om en tydlig tidsplan som visar Socialdemokraternas ambitioner för en av vår tids viktigaste arbetsmarknadsreformer. Detta är en så pass viktig arbetsmarknadsfråga att det inte går att vänta.

En tidsplan som anger hur och när föräldraförsäkringen ska individualiseras är en viktig förutsättning och en viktig politisk signal. Annars riskerar vi att tro att en tredje månad räcker, vilket vi vet att det inte gör.

Feministiska reformer tenderar att möta stort motstånd och skjutas på framtiden. Låt oss vara klokare än så när vi går till kongress. Låt oss vara konkreta, handlingskraftiga och feministiska i praktiken. Om vi på allvar vill bedriva en feministisk politik och om vi på allvar vill att föräldraförsäkringen ska delas lika, är det dags att ta vårt politiska ansvar.

Talla Alkurdi, förbundsordförande Socialdemokratiska studentförbundet – S-studenter
My Alnebratt, Avantgarde – unga S-kvinnor, Kongressombud Göteborg
Ola Palmgren, Handelsanställdas förbund – förtroendevald, Kongressombud Kronoberg