På 1-årsdagen av den stora olyckan utanför Lampedusa, skriver Maria Ferm (MP) att det är vårt ansvar att förhindra fler olyckor.

I dag är det ett år sedan den fruktansvärda flyktingkatastrofen utanför den italienska ön Lampedusa, då över 360 migranter miste sina liv. Båten de färdades med skickade upp en nödraket nära Lampedusas kust, för att kustbevakningen skulle komma till undsättning. Bensin hade läckt ut och gjorde att båten började brinna av nödraketen och katastrofen var ett faktum.

Män, kvinnor och barn på flykt undan fruktansvärda fasor miste sina liv den natten. Vi har ett ansvar att förhindra dessa olyckor från att upprepa sig.

När jag läste om olyckan utanför Lampedusa i tidningen för ett år sedan bestämde jag mig för att åka dit. Jag ville se och förstå med egna ögon vad som hänt. Jag ville inte att det bara skulle bli en notis i tidningen utan leda till politisk förändring. Jag pratade med överlevande, räddningsarbetare och kustbevakningen för att förstå.

EU:s migrationspolitik är anledningen till att olyckan skedde och till att fler och ännu större olyckor skett under det senaste året. EU:s murar mot omvärlden, bristen på lagliga vägar för såväl asylsökande som arbetstagare, tvingar desperata människor att ta hjälp av flyktingsmugglare och ge sig ut på livsfarliga resor.

De vet att de riskerar sina liv, att 16-17 procent dör på vägen över, men sätter sig i båtarna ändå. Den som flyr har inget val.

Hittills i år har 3000 personer dött på sin flykt till Europa. Medelhavet har förvandlats till en enda stor kyrkogård. Detta är en skam för vår tid.

I framtiden kommer vi bli bedömda utifrån hur vi agerade för att förändra detta, vilket ansvar vi tog för de människor som riskerar att dö.

Jag är därför väldigt glad över att Miljöpartiet och Socialdemokraterna är överens om att i regeringsställning verka för att EU skapar lagliga vägar för asylsökande till EU, exempelvis genom att börja använda humanitära visum.  Att utfärda visum för att personer ska kunna ta sig till EU och söka asyl i EU är rätt väg att gå. Då skulle många farliga, dyra resor med flyktingsmugglare förhindras.

Många medlemsstater i EU vill hellre lägga resurser på att förhindra att människor på flykt lyckas ta sig till unionen. Därför kommer Sveriges röst i EU vara oerhört viktig framöver. Vi ska inte låta de människor som drunknar på sin flykt till Europa reduceras till siffror och staplar i statistiken.

De kommande åren kommer att vara avgörande för hur många liv vi kan rädda och hur många fler som kommer att drunkna på vägen till frihet. Vi har ett ansvar att göra det vi kan för att förhindra fler olyckor.

Maria Ferm Migrationspolitisk talesperson, Miljöpartiet de gröna