Stefan Löfven tycks brista i tron på att generella och gemensamt finansierade välfärdslösningar kan leda till ett bättre samhälle. Det skriver Malin Hanson, chefredaktör Tvärdrag.

Rut är en frihets- och välfärdsreform. Det uppgav Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven i en TT-intervju som publicerades av Expressen söndagen den 24 mars. Löfven säger i intervjun att rutavdraget kan vara en ”bra sak för hårt trängda barnfamiljer och äldre” och att man måste vara ”pragmatisk i politiken”. Hans uttalanden väcker många frågor.

Givetvis har Löfven en poäng. Många barnfamiljer är trängda och många äldre i vårt land har det tungt. Men att köpa högerns lösningar är att göra både partiet och väljarna en otjänst. Det kan knappast kallas pragmatism att kopiera alliansens politik.

Det är hög tid att den socialdemokratiska partiledningen börjar fundera över vad begreppen man använder sig av betyder. Kort sagt, det är dags att dumpa borgarnas förslag och återgå till att försvara en socialdemokratisk fördelningspolitik.

Frihet är nämligen något mycket större och viktigare än möjligheten att kunna dra av på skatten när man köper läxhjälp åt sina barn. Genom att skapa ett samhälle som är bra för alla ges individen verktyg att förverkliga sina drömmar och känna frihet i sin vardag. I dag jobbar vissa alldeles för mycket men tjänar relativt bra. Samtidigt går stora grupper arbetslösa och många, särskilt kvinnor, är fast i en ofrivillig deltidsfälla. Vi som socialdemokrater måste arbeta för att alla ska kunna känna sig trygga, känna sig fria.

Välfärd är ingenting som ska avgöras av tjockleken på din plånbok. Det ska vara en självklarhet för dig som medborgare.

Löfven börjar i andra änden. Han tycks brista i tron på att generella och gemensamt finansierade välfärdslösningar kan leda till ett bättre samhälle. I stället vill Löfven i likhet med den moderatstyrda alliansregeringen göra punktinsatser här och där.

Förvånansvärt nog riktar sig insatserna främst till de som redan har det gott ställt, men som behöver anlita en barnflicka, eller varför inte en bartender.

Det är inte sunt att ett progressivt oppositionsparti sätter sig i knäet på den konservativa regering man vill ersätta.

Om det är så att barnfamiljer i Sverige inte klarar sig utan rutavdrag är det barnomsorgen och förändrade villkor inom arbetslivet man bör satsa på. Inte fortsatta subventioner för de som redan tjänar relativt bra.

Gamla människor ska inte behöva köpa tjänster för att få en dräglig tillvaro. Det ska finnas ett system inom den kommunala hemtjänsten som tillgodoser de äldres behov.

Socialdemokraternas flirt med medelklassväljarna börjar bli pinsam. Frågan är om partiet egentligen vet vilka väljare man försöker fånga. Det är som att Socialdemokraterna målat upp en bild av den ideala väljaren som inte finns i verkligheten. Risken finns att man snart sitter där, utan vare sig väljare eller visioner.

Malin Hanson, chefredaktör Tvärdrag