Bild: Johanna Norin
Bild: Johanna Norin

Det finns en risk att storstadsnormen blir än mer förhärskande om man utarbetar en särskild landsbygdpolitik, skriver Helena Jonsson, Lantbrukarnas riksförbund. 

Under rubriken Vi riktar blicken mot framtidens landsbygd i Dagens Arena, lyfter landsbygdsminister Sven-Erik Bucht förutsättningarna för oss som lever och verkar på landsbygden, och har därför tillsatt en landsbygdsutredning för en sammanhållen landsbygdspolitik.

Lantbrukarnas riksförbund skulle vilja skicka med några goda råd och ett par starka uppmaningar i arbetet.

Vi ser en risk med att tillsätta en utredning som enbart ska belysa landsbygden. Och det är att storstadsnormen blir än mer förhärskande om man utarbetar en särskild landsbygdpolitik. Risken är uppenbar att man med det perspektivet inte ser de möjligheter och resurser som finns på landsbygden – utan mest ser problem, kostnader och utmaningar.

Ska utredningen överhuvudtaget vara värd något krävs att man också väger in alla de andra strategierna man arbetar med parallellt och som också berör landsbygden. En strategi för energi, en för ett nationellt skogsprogram, en för livsmedel. Den ena handen måste så att säga veta vad den andra gör.

Just nu är det dessutom avgörande att regeringen mäktar med att både fullfölja påbörjade utredningar och att ta tag i den akuta situationen som landets mjölkföretagare befinner sig i. Därför krävs konkreta åtgärder nu.

Läget är nämligen akut för landets mjölkbönder, fem i veckan lägger ner sin verksamhet, vilket innebär en risk för allt företagande på landsbygden – och i förlängningen en ytterligare rubbad balans mellan stad och land.

Landsbygdsministern har vid flera tillfällen benämnt de gröna näringarna som landsbygdens motor. Låt detta vara ledord i arbetet. Fyll det med rätt innehåll, rätt bränsle, och låt målet med utredningen vara en landsbygd där människor vill bo och arbeta i framtiden.

Helena Jonsson, förbundsordförande Lantbrukarnas riksförbund