Gunnar Hökmark tar till alla grepp för att profilera M inför Europaparlamentsvalet. Men det är likväl uppenbart att högerns mål är att förstöra den svenska modellen för arbetsmarknaden.

Gunnar Hökmark angriper Socialdemokraterna för att fiska i grumliga vatten (Aftonbladet den 21 januari). Kanske får man förlåta Gunnar Hökmark att han tar till alla grepp för att profilera sig och Moderaterna inför Europaparlamentsvalet i år.

Det kan ju inte vara lätt att stå inför en valrörelse utan ha någon politisk riktning framåt. Inte ett ord för att beskriva den egna politiken. När man är desperat är det vanligt att bli arg och onyanserad. Samtidigt måste man ändå kräva mer än sandlådeargument av en toppolitiker som verkat i politiken under så många år.

Gunnar Hökmark vet mycket väl att Socialdemokraternas engagemang för frihet, mot diskriminering och förtryck är grunden för vår politik. Vårt arbete för trygga arbetsvillkor, för ett socialt protokoll och för löntagarnas rättigheter bygger just på grundtanken att människor inte ska ställas mot varandra och tvingas försämra sina villkor. Vårt patos för allas rätt till schyssta villkor på arbetsmarknaden gäller såväl den som bott i Sverige sedan generationer som den som är nyinflyttad till Sverige.

EU-valet innebär stora chanser att kunna åstadkomma förbättringar för löntagarna både här på hemmaplan, men också för våra europeiska grannar. Under det senaste årtiondet har fackföreningsrörelsen i Europa varit under attack av de styrande högerpartierna inom EU.

I Sverige har regeringen Reinfeldt inte varit sen att hänga på. Reinfeldt har drivit en politik för att allvarligt försämra för Sveriges löntagare genom försvagade anställningsvillkor och en urholkad a-kassa. Det är uppenbart att högerns mål i dag är att förstöra den svenska modellen för arbetsmarknaden. En modell som under 1900-talet har tjänat Sverige så väl att vi under en period levde i världens mest jämlika land.

Vi socialdemokrater vill i stället att alla arbetstagare oavsett nationstillhörighet garanteras kollektivavtalseniga arbetsvillkor och löner i Sverige. Genom att vi ser till att alla är lika på arbetsmarknaden tar vi viktiga steg mot att alla behandlas lika i samhället.

Valet till Europaparlamentet handlar om att fortsätta den väg högern valt för Europa eller välja en ny framtid där vi prioriterar jobb, goda arbetsvillkor, frihet från diskriminering och grön utveckling.

Jytte Guteland, kandidat till Europaparlamentet (S)