Jag vill – som företrädare för MP– göra Stockholms landsting till en attraktiv arbetsplats. Sparkrav ska slopas och nyutexaminerade sjuksköterskor ska tjäna minst 26 000 kronor, skriver Helene Öberg (MP).

Patienternas säkerhet och sjukvårdspersonalens arbetsmiljö är två av de frågor som jag oftast debatterar på olika sätt. Utan att de här två sakerna är tryggade blir alliansens tal om ”en vård i världsklass” eller ”kortade vårdköer” perifera, abstrakta begrepp att slänga sig med för att hålla uppe fasaden att sjukvården i Stockholms läns landsting fungerar. Jag vill därför klä av sjukvårdsdebatten alla klichéer och försöka servera en naken bit fakta och ett försök till lösning.

För en vecka sedan rapporterades det om att 1 300 svenska sjuksköterskor flytt till Norge för att arbeta. Det är en tredjedel av alla de som tog sin sjuksköterskeexamen. I Norge är lönen bättre, arbetssituationen är lugnare vilket gör att man känner att man kan göra sitt jobb på ett bättre sätt än om man är stressad och överbelastad.

Den höga arbetsbelastningen i kombination med begränsat inflytande över den egna arbetssituationen leder inte bara till att patienterna riskerar att inte få en trygg vård utan även till att sjukskrivningarna ökar bland personalen.

I podden Väntrummet som jag gör tillsammans med smärtläkaren Björn Bragée mötte jag två sjuksköterskor som trots att de älskar sina jobb berättar om hur de går från jobbet med en gnagande känsla av att inte ha gett patienterna den tid och uppmärksamhet de behöver. De beskriver hur filtret av empati har skavts bort när det inte finns någon tid över för något annat än det absolut nödvändigaste. Och sen kommer ångesten och skulden. Varför gjorde jag inte lite mer?

Den vanligaste sjukskrivningsorsaken i dag är numera psykiska besvär och antalet fortsätter öka. Närmare 300 000 svenskar i arbetsför ålder har svåra besvär av ängslan, oro och ångest. En stor del av dessa har stressymptom. En av orsakerna bakom stress och höga sjukskrivningstal inom vårdyrket är att en stor del av arbetet i välfärden idag detaljstyrs av avancerade ersättningssystem. Systemens detaljstyrning tar bort möjligheten till ett sunt inflytande över den egna arbetssituationen.

Som företrädare för Miljöpartiet vill jag göra Stockholms landsting till en attraktiv arbetsplats och få sjuksköterskorna som överväger att åka till Norge att tänka om och välja att stanna här. Inte av barmhärtighet med ett landstings som blöder ut kompetens – utan för att de här kan få en lön att vara nöjda med, möjlighet att vidareutbilda sig på arbetstid och en arbetssituation som ger marginaler så att man kan må bra på sin arbetsplats.

Ett sätt att nå det här målet är att ta bort de sparkrav på 750 miljoner kronor årligen och satsa dessa pengar på en minimilön på 26 000 kronor för nyutexaminerade sjuksköterskor, på högre löner för de sjuksköterskor som vidareutbildar sig och på att anställa fler sjuksköterskor så att arbetsbelastningen kan delas upp på fler.

Som oppositionslandstingsråd för Miljöpartiet i Stockholm lovar jag er sjuksköterskor att om vi kommer till makten den 14 september så ska jag göra allt för att ni ska känna er trygga med att ni gör ett fantastiskt jobb och att ni kommer att ha tid att stanna upp och se era patienter i ögonen.

Helene Öberg, oppositionslandstingsråd, Miljöpartiet i Stockholms läns landsting