Vad är poängen med en feministisk regering när dennes främste företrädare värderar handelsavtal högre än kvinnors rättigheter?, skriver Aida Badeli, talesperson mänskliga rättigheter Grön Ungdom och Alma Tallbron, språkrör Grön Ungdom Väst.

I våras avslutades det 10 år långa vapenavtalet mellan Saudiarabien och Sverige.

I samma veva riktade utrikesminister Margot Wallström stark kritik mot landets brutala hantering av politiska aktivister och systematiska kränkning av kvinnors mänskliga rättigheter. En naturlig följd av detta var att de diplomatiska relationerna med Saudiarabien blev sämre, men detta motiverades och försvarades med att den nuvarande regeringens feministiska utrikespolitiska ställning.

Stefan Löfvens statsbesök i Saudiarabien i helgen, och uttalandena som följde, undergräver Wallströms tidigare ställningstaganden mot Saudi och därmed Sveriges feministiska utrikespolitik.

I Saudiarabien är alla kvinnor omyndiga, får inte gå och rösta utan en manlig familjemedlem, köra bil eller ens vistats ensam i en bil med en man som inte tillhör familjen. Det finns gott om utrymme för världens enda feministiska statsminister att kritisera situationen för kvinnor i Saudiarabien, mer än vad han gjorde. I stället valde statsministern att förminska dessa kvinnor genom att jämföra inskränkningen av mänskliga rättigheter med dåliga arbetsförhållanden för kvinnor inom svensk äldreomsorg.

Att likna att en kvinna kan bli dömd till fängelse för att hon kört bil vid de problem vi ser inom svensk omsorgssektor är respektlöst och förminskade mot alla som drabbas av Saudiarabiens inhumana politik. Att driva en feministisk utrikespolitik är inte att rationalisera kvinnors svårigheter i andra länder med att vi också har problem i Sverige.  

Efter bombningarna i Hanoi sa Olof Plame i sitt jultal 1972 att man bör kalla saker och ting vid deras rätta namn. Stefan Löfven gör motsatsen när han i stället för att kritisera Saudiarabien för deras agerande prisar styret för deras ringa framsteg. Och i stället för att kalla landet för en diktatur benämner det som en absolut monarki. Det blir tydligt att statsministern primärt har värnandet av handelsavtal i åtanke när han åkte till Saudiarabien.

Historiskt sett har Sverige varit hårda och tydliga i sin utrikespolitik, något som även rotas tydligt i socialdemokratin. Vi har alltid varit en tydlig röst i världen för mänskliga rättigheter och det är problematiskt att när regeringen lagt mycket resurser på en ny typ av ställningstagande utrikespolitik nu backar.

Stefan Löfven, du är statsminister i världens första feministiska regering. Det ger dig ett stort spelrum och ansvar, givet av svenska folket, att sätta press på och ta ställning mot länder som uppenbart kränker och berövar kvinnor deras mänskliga rättigheter. Vad är poängen med en feministisk regering när dennes främste företrädare värderar handelsavtal högre än kvinnors rättigheter?

Aida Badeli, talesperson mänskliga rättigheter Grön Ungdom
Alma Tallbron, språkrör Grön Ungdom Väst