Under sommarmånaderna har vi varit i kontakt med hundratals födande som känner sig panikslagna, otrygga och förnedrade, skriver Emma Pettersson Hernandez, Maria Ceder Engebretzen, Naima Agnaou, Kela Ahnhem
 och Joanna Backman.

Efter att BB Sophia stängde har inte ens det mest primära, en plats att föda på, kunnat erbjudas till födande och familjer i Stockholms län.

Vi börjar nu kunna ta del av siffror som vittnar om en förlossningsvård i kaos. De bekräftar de berättelser dagligen vi får ta del av. Dock oroar det oss att det är siffrorna man ser till, inte känslorna och upplevelserna bakom dessa.

Om hänvisningarna fortsätter i samma takt så kommer 112 födande tvingas föda i ett annat län i år. Statistiskt sett kommer några av dessa 112 barn behöva sjukhusvård. Till dessa barn tillkommer även uppskattningsvis drygt 100 medföräldrar. Det handlar alltså om över 300 personer som direkt drabbas.

Vi skriver drabbas. För även om man kanske tänker att en hänvisning inte är så dramatisk, att det viktigaste är att mor och barn får föda/födas på ett sjukhus och att dessa överlever, så vet vi att en bra start för en nybliven familj har så många fler viktiga aspekter.

Och om hänvisningarna fortsätter i denna takt så har de också ökat med 160 procent sedan förra året. Men det är inte siffrorna som är det viktigaste här, för vissa värden kommer vi aldrig få se siffror på. Alla födande som fått barn under efter att BB Sophia stängde har drabbats och därmed även deras partners. Det vi menar då är oron innan man fått en plats att föda på.

Vi har under sommarmånaderna dagligen varit i kontakt med näst intill panikslagna blivande familjer som inte vet vad som kommer att hända när värkarna startar, födande som fått kejsarsnitt beviljade men inte fått en plats var detta kommer att utföras. Födande som pressas att lämna BB för att ge plats åt andra.

Därtill har vi kontakt med födande som på annat vis drabbats av periodens kaosartade vård. Det är födande som känner sig överkörda av vården. Nyblivna föräldrar som känner sig tvingade till förlossningssätt och metoder de inte är trygga med. Nyblivna mammor som har skador men inte får hjälp. Nyblivna mammor som känner sig förnedrade, som på pappret hade en normal förlossning men själva upplever att det de var med om var en paniksituation och bär med sig minnet av sitt barns födelse som ett trauma.

Vi hör från födande som inte ens haft personal hos sig när barnet kommit ut. Från förkrossade föräldrar som på grund av nedstängda neonatalavdelningar tvingats skiljas från sitt nyfödda barn då hen behövt specialvård.

Vi har sagt det förr, vi kommer säkert behöva säga det igen. Det räcker inte med en plats att föda på för att en familj ska få en värdig och trygg start. Det bisarra är att under denna period har inte ens det mest primära, en plats, kunnat erbjudas till födande och familjer i Stockholms län.

Det känns hemskt men vi ser ingen ljusning nästkommande år. Om vi ska återgå till siffrorna befarar vi att dessa kommer öka ytterligare, nästa år finns inget BB Sophia eller Södra BB de första fem månaderna. Den enda ljusglimt som presenteras är ett BB på St Göran år 2020. Tills dess är det tre år. Dessutom vet vi att avtalet inte är klart. Var och hur ska vi föda våra barn?

Födelsevrålet
Emma Pettersson Hernandez
Maria Ceder Engebretzen
Naima Agnaou
Kela Ahnhem

Joanna Backman