Jag tolkar Vänsterpartiledningens vacklande som att den accepterar rasism i de egna leden, skriver Faaid Ali-Nuur, styrelseledamot Afrosvenskarnas riksförbund.

I torsdags kväll samlades en upprörd allmänhet och flera civilsamhällesorganisationer i ett medborgarmöte för att få svar från Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt och deras antirasistiska talesperson Christina Höj Larsen om partiet har fortsatt förtroende för Amineh Kakabaveh efter att hon delat en rasistisk propagandafilm som smutskastar somalier.

Jonas Sjöstedt och Christina Höj Larsen tog sig ut till mötet, men deras närvaro gjorde inte saken bättre.

En redan upprörd allmänhet upprördes än mer av att Vänsterpartiets ledning förminskar det inträffade och slingrar sig från ansvar. Man hänvisar till praktikaliteter om att partiledningen inte kan utesluta en medlem ur partiet, men säger inget om sitt eget förtroende för en framstående partimedlem som öppet sprider rasistiska åsikter om en hel folkgrupp.

När Vänsterpartiets ledning fick möjligheten att visa var man står möts de hundratals som närvarade på mötet i stället av utläggningar om andra saker. Vi fick inget svar på det enda väsentliga: har Vänsterpartiets ledning förtroende för Amineh Kakabaveh efter hennes agerande och efterföljande nedsättande kommentarer om människor som är upprörda över hennes agerande?

Vi samlades inte för att lyssna på ett valtal av Jonas Sjöstedt. Reaktionerna efter mötet visade att många som tidigare känt att de hör hemma i Vänsterpartiet inte gör det längre. Inte enbart på grund av att Kakabavehs agerande, utan också på grund av hur Vänsterpartiets ledning hanterat frågan.

Partiledningen har inte visat var den står – med Amineh Kakabaveh som upprepade gånger attackerat den somaliska gruppen eller med de som drabbas av hennes rasistiska attacker?

Vänsterpartiet säger sig vara ett antirasistiskt parti, men låter grova rasistiska attacker i sitt eget parti gå ostraffat förbi. Det är många som nu undrar vad det är för antirasism? Vi är många som ser att Vänsterpartiet säger en sak, men gör något annat.

Bilden som framkommer efter partiledningens möte med allmänheten är att Vänsterpartiets ledning accepterar rasism i de egna leden. Man säger att Kakabaveh tvingats att ta time-out och att hon inte kan bedriva utåtriktat arbete på ett tag. Men vad innebär det? Tycker Vänsterpartiets ledning att en time-out (som dessutom inte är på riktigt enligt henne själv) är tillräcklig och står i proportion till de rasistiska attacker vi utsatts för? Och vad händer efter time-outen, är hon välkommen tillbaka?

Det är synd att se hur Vänsterpartiets ledning vacklar i en enkel fråga. Det reser många frågor. Kakabavehs eget partidistrikt i Storstockholm har tydligt sagt att de inte har förtroende för henne. Vi undrar nu vad partiledningen säger om förtroendet för Kakabaveh?

Faaid Ali-Nuur, styrelseledamot Afrosvenskarnas riksförbund