European Parliament, Strasbourg

LUXLEAKS | Vi kan inte vänta på att EU tar tag i skatteflykten, utan bör själva utesluta företag som skattefifflar genom upphandling, skriver 14 europeiska lokalpolitiker.

Beslut om att utesluta företag som skattefifflar enligt de metoder vi nu kan definiera är ett nytt sätt att angripa skatteflykten.

Tack vare nya avslöjanden om hemliga avtal mellan hundratals storföretag och skattemyndigheterna i Luxemburg har vi fått en tydligare bild av hur skatteflykten i praktiken går till.

Å andra sidan kommer inte den så kallade luxleaks-skandalen som någon överraskning. Att multinationella företag ägnar sig åt aggressiv skatteplanering har varit allmänt i flera år. Det som förvånar oss är att den politiska reaktionen är så svag.

Skatteparadisekonomin är oförenlig med en hållbar välfärd och med en rättvis konkurrens mellan små och stora företag. Konkreta åtgärder måste vidtas nu, på alla nivåer, mot skatteflykten.

I det här arbetet kan kommuner och landsting spela en avgörande roll. Det är vi politiker på lokal nivå som ansvarar för förskola, skola, socialtjänst, äldreomsorg, hälso- och sjukvård. Alltså, det är vi som ansvarar för allt det som hotas av den aggressiva skatteplaneringen som luxleaks avslöjat.

Många hävdar nu att problemet ligger på EU-nivå, att EU:s makt över skattepolitiken behöver stärkas. Vi håller inte med. Skatteharmonisering på EU-nivå kan vara bra, men även fördärvlig. Även i bästa fall kommer EU:s lösningar att ta tid.

Den goda nyheten är därför att vi inte behöver vänta på EU för att beskatta företag i de länder där verksamheten sker och vinsten uppstår. Ett sätt är att med utgångspunkt i luxleaks avslöjanden fastställa en objektiv definition av de metoder som används för att minimera skatt.

Det är Skatteverket bäst lämpat för. Kommuner och landsting kan sedan besluta att dessa företag utesluts från anbudsförfaranden i offentlig upphandling.

Eftersom grunden för uteslutning är geografiskt neutral är beslutet helt förenligt med EU:s regelverk.

Även om de metoder som framkommit i luxleaks visar sig vara lagliga – skattesmitare utnyttjar ofta kryphål i lagen – har lokala myndigheter rätt och även skyldighet att i sin upphandling beakta beslutens samlade ekonomiska konsekvenser.

Beslut om att utesluta företag som skattefifflar enligt de metoder vi nu kan definiera är ett nytt sätt att angripa skatteflykten.

Vi efterlyser även andra åtgärder, bland annat att i offentlig upphandling kunna ställa krav på land-för-land-rapportering där företagen öppet redovisar vinst och skatt i varje land de är verksamma i.

Carina Nilsson, kommunalråd (S), Malmö
Bertil Dahl, kommunalråd (V), Kalmar
Ingegerd Akselsson Le Douaron, kommunfullmäktigeledamot, (MP), Stockholm
Johannes Hirvaskoski, kommunfullmäktigeledamot, (C), Vanda. Finland
Thomas Wallgren, kommunfullmäktigeledamot, (S), Helsingfors, Finland
Lars Kjelkenes Giæver, kommunfullmäktigeledamot (MP), Lillehammer, Norge
Susanne Palsig, kommunfullmäktigeledamot, Socialistisk Folkeparti, Gladsaxe, Danmark
Anne Souyris, kommunfullmäktigeledamot, De Gröna, Paris, Frankrike
Emmanuelle Cosse, vice ordförande, regionfullmäktige, De Gröna, Ile de France, Frankrike
Victorine Valentin, regionfullmäktigeledamot, Socialistpartiet, Alsace, Frankrike
Cyril Kretzschmar, regionfullmäktigeledamot, De Gröna, Rhône-Alpes, Frankrike
Joan Bosch, Podemos, Navarra, Spanien
Cllr Ian Eiloart, Liberal Democrat Group, Lewes District Council, UK
Cllr Jason Kitcat, Leader of Brighton & Hove City Council, Green Party, UK

Lokalpolitikerna samverkar via ett nybildat internationellt nätverk för skatteparadisfria kommuner och regioner: http://taxhavenfree.org/