Ella Bohlin (KD)
Ella Bohlin (KD)

Helhetsbilden som personalen och hälso- och sjukvårdsförvaltningen ger är att Stockholms förlossningsvård är god, skriver barn- och äldrelandstingsrådet i en replik.

Jag säger inte emot den upplevelse av förlossningsvården som företrädarna för Födelsevrålet beskriver i sin artikel i Dagens Arena. Jag har full respekt för deras bild, men jag måste också se till helhetsbilden.

Det betyder verkligen inte att jag osynliggör, förminskar eller förnekar någons oro – och med tanke på det intensiva arbetet som nu pågår för att lösa situationen måste jag säga att den anklagelsen är orättvis. Det finns en helhetsbild också i förlossningsvården – inte bara upplevelser.

När jag konstaterar att vården vid förlossningsenheterna i Stockholms läns landsting är bra och trygg grundar jag det på helhetsbilden som personalen och hälso- och sjukvårdsförvaltningen ger. Under 2015 fick 92,8 procent föda på det BB de valt i första hand.

Det var en minskning av antalet hänvisningar med 4 procent jämfört med året innan. De som hänvisades till ett annat sjukhus fick i 98 procent av fallen föda i Stockholms län, som har kortare geografiska avstånd än många andra delar av landet. Antalet hänvisningar till andra län minskade med 20 procent och är det lägsta på åtminstone tio år. När föderskorna 2014 intervjuades om sin förlossning var 96 procent helt nöjda med vården som helhet. 86 procent kände sig trygga med den vård de fått.

Betyder det här att vi har en fulländad förlossningsvård i Stockholms län? Nej. Betyder det att en stängning av BB Sophia inte spelar någon roll? Nej, tvärtom. Mycket arbete återstår. Vi har som debattörerna skriver alltför många fall av förlossningsskador i Stockholm, och en stor del av de positiva siffrorna för förlossningsvården beror på omfattande insatser av vårdpersonalen.

Det har förts fram förut men måste sägas igen – i fallet BB Sophia är det Praktikertjänst som säger upp avtalet med Stockholms landsting. Detta är inte ett politiskt beslut.

Det som sker nu är att vi samordnar nu mottagandet av den förlossningskapacitet som fanns vid BB Sophia till de övriga enheterna i länet. Antalet BB-platser på de andra förlossningsklinikerna i länet kommer att utökas, och vi arbetar med förändringar av förlossningsvården för att också förbättra den på längre sikt. Syftet är att behålla patientsäkerheten, tryggheten och valfriheten.

Vi har också blivit lovade pengar från regeringen till förlossningsvården och förbättrad kvinnosjukvård. De vill jag använda för att bland annat minska vårdskadorna.

Även om jag inte var med om besluten som ledde till öppnandet har jag kunnat glädjas åt BB Sophias alternativa sätt att arbeta, föräldrarnas uppskattning och den ökade kapaciteten i förlossningsvården.

Dessa positiva effekter tar vi med och bevarar när vi jobbar vidare för att förlossningarna i Stockholm ska vara trygga även i framtiden.

Ella Bohlin (KD), barn- och äldrelandstingsråd