Vi kan diskutera retoriken i de danska socialdemokraternas kampanj. Men läser man innehållet i det invandringspolitiska förslaget är det en tydlig socialdemokratisk politik, skriver Jakob Esmann.

Daniel Mathiesen skriver i Dagens Arena att danska socialdemokratin begår självmord med den nya kampanjen med budskapet “Kommer du till Danmark ska du arbeta” och “Stramare asylregler och hårdare krav på invandrare.”

Det finns dock ett sakfel i inlägget, eftersom kampanjen inte säger ”stramare asylregler” utan endast ”stramme asylregler” på danska. Mitt budskap är dock inte att lyfta fram olika sakfel, utan att diskutera varför kampanjen faktiskt byggs på socialdemokratiska åsikter oberoende av Mathiesens analys från Sverige.

Enligt min uppfattning har den svenska kritiken mot kampanjen endast fokuserat på retoriken och inte på innehållet. Det gör mig arg att kritiken innehöll anklagelser för nazism, fascism, rasism och att den danska regeringen skulle ”göra sitt bästa för att avveckla medmänskligheten”.

Självklart är det möjligt att diskutera retoriken i kampanjens affischer. Jag själv studerar retorik. Men om man läser innehållet i regeringens invandringspolitiska förslag är det i mina ögon en tydlig socialdemokratisk politik som önskar att förverkliga människors potential.

Innehållet i förslaget baserar sig på rättigheter och skyldigheter. Det är jätteviktigt att förbättra Danmarks integrationsinsats som har varit otillräcklig, polariserande och misslyckad. Ett av problemen är den låga och strukturella sysselsättningsgraden bland invandrare och flyktingar.

Enligt den danska regeringens förslag har alla människor som kommer hit rättighet och skyldighet att vara aktiva på arbetsmarknaden. Till exempel på en praktikplats, genom att etablera nätverk eller på annat sätt vara aktiva medborgare i det nya samhället. Danmark måste samtidigt bli bättre på att erkänna flyktingars utbildning, kunskaper och kompetenser så att de får använda dem i Danmark också.

Dessa åtgärder är en nyckel till att lyckas med integrationsprocessen. Inte den passiva och fattigdomsskapande politik som var den politiske integrationsstrategin från den tidigare högerregeringen.

De danska socialdemokraterna har under regeringstiden avskaffat många av den tidigare högerregeringens orättvisa regler som de drev igenom med stöd av Dansk Folkeparti från 2001 till 2011. Regeringen har höjt invandrares och flyktingars socialbidrag, slopat nedskärningarna på tolkbistånd och gjort immigrationsregleringarna för barn och unga mer humana.

Jag tycker Mathisen har rätt när han säger att det förpliktigar att kalla sig socialdemokrat. Det förpliktigar att införa reella integrationsåtgärder. Det förpliktigar att ge människor möjligheter att integrera sig och skapa relationer. Och det är precis vad den danska regeringen gör om man faktiskt läser deras program.

Alla ska med. Det behövs.

Jakob Esmann, förbundsstyrelseledamot i Danmarks Socialdemokratiske Ungdom (DSU), tidigare president i Ungdomens Nordiska Råd, retorikstuderande på Köpenhamns Universitet.