Mattias Alkberg borde skriva en barnskiva, skolorna bjuda in romer för att berätta om sin situation. Synen på allas lika värde formas i tidig ålder, skriver Daniel Andersson, redaktör, Hymn.

Av naturliga skäl får frågor om intolerans stort utrymme på Facebook. Men det är inte platsen för debatt. Meningsutbyten i sociala medier är ofta lika givande som en argumentation mot sin egen spegelbild.

Många gånger råder total förvirring i sociala medier. Det skrivs inlägg, det postas upprop, och varje gång SD tar ett kliv framåt i opinionsmätningarna briserar ilskan över rasismens och främlingsfientlighetens framfart.

Ingen kan eller vill förstå hur människor kan välja att rösta på Jimmie Åkesson. Ett svar är att många redan bestämt sig i invandrarfrågan. De finner ingen anledning att ändra åsikt för att Åkesson spelar in en Ultima Thule-cover.

I början av 2000-talet skrev jag en rapport om islamofobi på gymnasieskolor, och detta är långt innan SD röstades in i riksdagen. Strömningarna har funnits under lång tid och för alla som tilltalas av denna retorik har SD blivit det enda möjliga alternativet. De övriga partierna har svårt att närma sig frågan och ger få tydliga svar. Att enbart närma sig frågan förhindrar dock inte att människor tittar snett på tiggare.

I dag är situationen hårdare än någonsin och det är inte ovanligt att människor pratar illa om tiggare och invandrare öppet. På min lokala mataffär hörde jag Securitas-vakten och en av de anställda prata om hur mycket de hatade tiggarna och att de skulle försvinna om folk slutade ge dem pengar.

Detta gjorde mig riktigt illa berörd. Jag bestämde mig för att mejla respektive chef, men har inte fått något svar. Många i vår generation har bestämt sig, de vill inte ha några objudna som utnyttjar vårt civiliserade land. Och det går inte att skylla dessa tankar på SD. Partiets människosyn sträcker sig långt tillbaka i tiden.

För att motverka rasism krävs socialt engagemang och den unga generationen behöver få verktygen för att skapa förståelse för och tro på allas lika värde.

Skolan måste lägga stora resurser på en samhällsundervisning som förklarar dagsläget. Att skapa jobb bland unga är av största vikt. Mattias Alkberg borde skriva en barnskiva – i sann 70-talsanda – som tar upp de problem som vårt samhälle står inför.

Katitzi borde vara obligatorisk läsning i litteraturvetenskapen. Skolor bör bjuda in romer för att tala om sin situation, visa att alla har samma rättigheter. Förklara att fattigdom inte är ett brott.

Detta är självklarheter som ignoreras av alltför många.

Det är inte ovanligt att röstberättigade låter sägner och rykten forma deras syn på EU-migranter och islam. Att så få orkar ta tag i sanningen och denna ovilja att närma sig människorna bakom tiggarbilden, är ett av samtidens största problem. På ett eller annat sätt måste denna bild utraderas och det gäller att få unga att ta fasta på medmänsklighet, i stället för främlingsfientlighet.

Räddningen går att finna hos de som står utanför debatten. Skolan är en av dessa plattformer.

Daniel Andersson, debattör och Göteborgsredaktör Hymn, f.d. Rockfoto