Socialdemokrater, se till att er nya paroll leder till verklig förändring, och inte bara en förändring på ytan á la Per Schlingmann. Det skriver Björn Lindgren, språkrör Grön Ungdom.

Socialdemokraterna lanserade nyligen sig själva som ”Framtidspartiet”. Det är utmärkt! För oss gröna är det självklart att alltid ha siktet på framtiden, vara beredd att pröva nya lösningar och ifrågasätta gamla sanningar.

Vi behöver ta itu med dagens och framtidens utmaningar, och hela tiden tänka långsiktigt. Tyvärr lider den svenska politiken av både extrem kortsiktighet (läs: Moderaternas närmast obefintliga klimatpolitik) och bakåtsträvande (läs: Folkpartiets katederdisciplinskola). Tyvärr har Socialdemokraterna ibland tillhört den bakåtsträvande och kortsiktigt tänkande skaran, men jag hoppas att det blir ändring på det från och med nu! Här är våra viktigaste tips för en mer framtidsinriktad socialdemokratisk politik:

  • Skrota Förbifart Stockholm! Att Socialdemokraterna och Alliansen vill lägga 30 miljarder kronor på Förbifart Stockholm är det mest framtidsfientliga beslutet på länge. Följden blir katastrofala klimatutsläpp, och vägar som snabbt drabbas av trängsel igen eftersom trafiken ökar. Satsar man på vägar väljer fler bilen, satsar man på billigare och smidigare kollektivtrafik väljer vi det i stället. För ett framtidsinriktat parti borde valet vara enkelt.
  • Sänk arbetsgivaravgiften och slopa sjuklöneansvaret för småföretag! Dessa åtgärder är bevisat effektiva. De stimulerar våra små företag och gör att de vågar anställa. I de små företagen skapas många av de mest framtidsinriktade konsumenttjänsterna och många av jobben. Bra småföretagarpolitik är bra framtidspolitik.
  • Stoppa vapenexporten, i första hand till diktaturer och länder som kränker mänskliga rättigheter! Det måste bli stopp på det enorma hyckleriet, att vi ger demokratibistånd med ena handen och talar fint om mänskliga rättigheter, medan den andra handen beväpnar diktaturer. För att Sverige och världen på lång sikt ska bli säkrare och fredligare behöver vi fler demokratier och mindre vapen i världen.
  • Satsa på förnybar energi! Målet ska vara 100 procent förnybart. 4,5 procent av vår energi kommer i dag från vindkraft, men i Danmark är den siffran 25 procent. Sveriges vindkraftsutbyggnad har stannat av. Behåll eller öka stöden till förnybar energi där regeringen skär ner, och hjälp människor att bli sina egna energiproducenter. När det gäller inställningen till kärnkraften så vacklar ibland S, men här finns verkligen chansen att blir ett framtidsalternativ!

Vi gillar ju återvinning och fildelning, och lite idédelning på detta område skadar verkligen inte. Ingen blir gladare än vi om fler börjar driva en framtidsinriktad och långsiktig politik. Det är ju först då som politiken verkligen kan genomföras på bred front. Så låt oss ta itu med framtidens utmaningar! Socialdemokrater, se till att er nya paroll leder till verklig förändring, och inte bara en förändring på ytan á la Per Schlingmann.

Björn Lindgren, språkrör Grön Ungdom