När allas lika värde utmanas av våld och hot räknas varje handling för att bemöta detta, skriver Andrea Törnestam, förbundssekreterare SSU.

Det är en kylslagen fredagskväll på Sergels torg i Stockholm i slutet av januari 2016. Många människor är ute och rör sig i stan.

Sergels torg är en stor mötesplats, och här träffas alla typer av människor. Här möts ungdomar upp, paret som kanske ska äta middag, och barnfamiljen som ska gå på bio. Under denna fredagskväll kommer även cirka 50 rasister att mötas upp här för att mobilisera ett organiserat våldsdåd med syfte att »rensa upp«.

Den maskerade rasistmobben som har mötts upp går till våldsam attack mot de människor som enligt deras definition ser ut att ha utländsk bakgrund. Flertalet människor utsätts för rasisternas attacker där en person blir slagen i ansiktet.

Rasisterna vill sprida hat och rädsla och drar sig inte för att misshandla de som enligt dem inte passar in i vad de beskriver som svenskhet. Det får aldrig accepteras. Men rasisterna vill inte bara skrämma oss. De vill samtidigt övertyga oss.

Jag är inte rädd för att bli nerslagen av en rasistmobb – jag är inte måltavlan. Jag är förbannad för att många av mina kamrater nu är rädda för att röra sig i centrala Stockholm. Jag är förbannad för att jag är målgruppen, det är mig de försöker vinna.

Rasisterna försöker berätta för mig att jag har mer gemensamt med alla människor som är vita än med många mina gamla kollegor på förskolan. Rasisterna vill få mig att tro att jag tillhör en nation snarare än ett klassintresse.

Hur vi väljer att agera påverkar om rasismen normaliseras eller inte. Vi i SSU kommer aldrig acceptera rasism i någon form. Vi kommer aldrig acceptera att människor som inte passar in rasisternas definition av svenskhet, oavsett om man är född här eller nyss flytt eller flyttat hit, bemöts av våld.

Varje gång rasisterna försöker vinna mark kommer vi demonstrera. Vi kommer fortsätta pressa våra politiker att driva en human flyktingpolitik, där varje person som flyr till Sverige och Europa får den sociala trygghet som borde vara självklar.

Vi väljer att syna högern, som med låga löner på en redan segregerad arbetsmarknad, marknadshyror på en redan ansträngd bostadsmarknad och ett försämrat socialt skyddsnät vill ställa människor mot varandra.

Vårt svar mot strukturell och individuell rasism är först och främst organisering. SSU:s mål är att organisera alla unga som delar våra politiska intressen. I SSU kan alla som är emot rasism vara med och formulera politik och driva på för en mer jämlik makt- och resursfördelning i vårt samhälle. Det är ett ansvar vi har som socialdemokratins ungdomsförbund.

Efter händelserna den fredagskvällen på Sergels torg var vi ännu en gång ute och demonstrerade. När allas lika värde utmanas av våld och hot räknas varje handling vi gör för att bemöta detta.

Fascismen får aldrig ta över – nu organiserar vi oss!

Andrea Törnestam, förbundssekreterare SSU