Ardalan Shekarabis (S) nya upphandlingslagstiftning kommer stänga ute seriösa företag, skriver Ulf Lindberg, näringspolitisk chef och Stefan Holm, näringspolitisk expert.

Nyligen träffade vi ett av alla de innovativa IT-företag som utvecklar nya tjänster. Just det här företaget säljer appar för att förbättra diabetesvården. Det är ett litet företag med fem anställda, men de hoppas kunna växa kraftfullt.

Med krav på villkor enligt kollektivavtal i offentliga upphandlingar skulle det här företaget lämna den svenska marknaden för andra länder. I dag har ungefär 25 procent av IT-branschens företag kollektivavtal. Regeringens nya förslag driver undan innovativa företag från Sverige.

Ingen vinner på dåliga upphandlingar och bortslösade skattepengar som hamnar i fel händer. Men regeringens förslag riskerar tyvärr att straffa många seriösa företag och utestänga dem från att delta i upphandlingar.

Upphandlingar kommer framförallt att bli mycket krångligare. Lön, semester, arbetstid, pensioner och försäkringar och andra villkor regleras i kollektivavtalen. Men villkoren varierar mellan de olika avtalen och i vissa branscher, som till exempel städbranschen, finns flera avtal med olika nivåer. Om regeringens förslag blir verklighet blir det väldigt svårt att veta vilket avtal som gäller.

Och hur ska ett företag, oavsett om de har avtal eller inte kunna anpassa sig till olika nivåerna i olika upphandlingar? Med ökat krångel minskar företagens lust att delta i offentliga upphandlingar över huvud taget. Dessutom innebär eventuella krav på kollektivavtalens pensioner och försäkringar att utländska företag gynnas, eftersom de inte behöver uppfylla ett sådant krav.

Den svenska modellen kommer att urholkas. Enligt Löfvens och Shekarabis förslag är det den upphandlande myndigheten som ska tolka vilket kollektivavtal som ska gälla och hur villkoren i avtalen ska tolkas. I den svenska modellen är detta parternas uppgift. Dessutom kommer upphandlingarna att få normerande verkan på lönesättningen eftersom de kommer att lyfta fram vissa kollektivavtal framför andra. Även detta är ett angrepp på den svenska modellen.

I debatten om offentlig upphandling används ibland pris som ett slagträ och i dag är det ofta den leverantör som har det lägsta priset som vinner i offentliga upphandlingar. Men detta är inget nödvändigt krav och inte alls önskvärt. Det går redan i dag att använda kvalitetskrav och fastställda prisnivåer för att undvika prisdumpning och oschyssta villkor.

Upphandlarna måste också bli mycket bättre på att följa upp avtal och häva kontrakt med oseriösa aktörer. Samarbete med Skatteverket och Polisen kan utvecklas mycket mer. Det finns inget som hindrar detta i dagens regler.

Företagen i Sverige tar ett mycket stort socialt ansvar. De anställer, betalar löner, skatt och sociala avgifter. En bra företagsmiljö är helt avgörande för en fungerande välfärd. Självklart ska vi ha bra villkor i upphandlingar; att göra det krångligare att vara med är inte rätt väg att gå.

Ulf Lindberg, Näringspolitisk chef Almega
Stefan Holm, Näringspolitisk expert Almega