Bild: Flickr/Geoff LMV
Bild: Flickr/Geoff LMV

»Fullständigt ogenomförbart« är LO:s respons på regeringens förslag om att flyktingar som har jobb ska få permanent uppehållstillstånd.

Regeringen har mött stenhård kritik för den hårdare migrationspolitiken. Framförallt för införande av tillfälliga uppehållstillstånd, som bland annat förhindrar en bra etablering.

En del i förslaget är att flyktingar som fått tillfälligt uppehållstillstånd ska kunna få ett permanent uppehållstillstånd efter tre år om personen har ett jobb som uppfyller kollektivavtalsenliga villkor. Modellen liknar i stora delar den för arbetstillstånd – ett system som öppnat upp för omfattande missbruk av regelverket.

I sitt remissvar skriver LO att problemen i regeringens förslag sammantaget är så omfattande att det förmodligen är ogenomförbart.

– I regeringens förslag finns inte några skrivningar om hur lång tid personen måste ha varit anställd. Rent tekniskt kan man därför inte avgöra om anställningen uppfyller kraven. Det redovisas inte förrän efter ett och ett halvt år efter intjänandeåret och dess ger väldigt lite information om anställningen ligger i nivå med kollektivavtalet eller inte, säger LO:s utredare Thord Ingesson.

Ett annat alternativ är att visa upp ett arbetstillstånd. Men även det är problematiskt eftersom det sätter den anställda i en beroendesituation gentemot arbetsgivaren, som rapporterar till Migrationsverket, menar Thord Ingesson.

– Varje rapport är en manifestation av makt över den anställda som får en oerhört svag förhandlingsposition. Vi har många erfarenheter av att arbetsgivare vill kapitalisera på deras svaga ställning.

En sista utväg för personer som vill ha permanent uppehållstillstånd är då att köpa ett förfalskat arbetsintyg från en arbetsgivare. Och om det sedan uppdagas att arbetstillståndet var falskt, eller att personen har haft ett jobb men inte tjänat tillräckligt mycket, dras uppehållstillståndet tillbaka. Något som kan leda till att personer blir papperslösa med stora skulder.

– Jag tror inte att man kommer att gå vidare med förslaget, det finns inget bra sätt att konstruera detta. En asylprövning prövar en persons behov av skydd, det är en helt annan sak än att de har lätt att komma in på arbetsmarknaden. Men samtidigt vill man ju styra mot jobb så ett alternativ skulle kunna vara att de som befinner sig i snabbspår eller arbetsmarknadsutbildningar inkluderas, säger Thord Ingesson.