Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet
Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Regeringens utredare ska se över de privata assistansbolagens roll. »För mig är det viktigt att pengarna ska gå till den som behöver assistans«, skriver Åsa Regnér (S) i ett mejl. 

Som Dagens Arena tidigare rapporterat skenar kostnaderna för personlig assistans medan de 20 största företagen gör hundratals miljoner i vinst.

Ansvarig minister, Åsa Regnér (S), menar att det viktigt skäl till att regeringen behöver vidta åtgärder för att få bättre kontroll.

– För mig är det viktigt att pengarna ska gå till den som behöver assistans. Därför har den utredning vi har tillsatt också i uppdrag att titta särskilt på de privata bolagens roll inom den här sektorn, skriver Regnér i ett mejl.

Kostnaderna för personlig assistans ökar främst på grund av att de personer som beviljas assistans också beviljas allt fler timmar. De senaste tjugo åren har antalet beviljade timmar för assistansersättning ökat från i genomsnitt 67 till 124 timmar per person och vecka – det vill säga nästan 18 timmar per dygn.

Ersättningen per timme ut betalas ut efter ett schablonbelopp som ska motsvara assistenternas löner samt kostnader för administration, utbildning med mera. För att dämpa kostnadsutvecklingen beslutade regeringen i budgeten för 2015 att förändra hur schablonersättningen ska bestämmas. I stället för att som tidigare utgå från Försäkringskassans förslag, ska beloppet nu höjas med 1,4 procent årligen. En förändring som fick hård kritik från både fackförbund, assistansanordnare och SKL.

Och Åsa Regnér menar att det på sikt vore bättre med en annan ersättningsmodell.

– Schablonbeloppet såsom det ser ut i dag inte är optimalt. Många har pekat på att det ger starka incitament att driva upp antalet timmar. På längre sikt vore en mer träffsäker modell, genom exempelvis differentiering, ett bättre alternativ för en för att få en hållbar kostnadsutveckling.

Exakt hur en sådan modell kan se ut vill hon emellertid inte gå inte på. För några veckor sedan tillsatte regeringen en utredning som bland annat ska se över kostnadsutvecklingen och ersättningssystemet. Utredningen ska vara klar i oktober 2018.

– Vi får se vilka förslag vi får, men vi behöver både stärka träffsäkerheten och kostnadskontrollen.