Foto: Jonna Thomasson
Foto: Jonna Thomasson

När BB Sophia nu avvecklas ser vi resultatet av Filippa Reinfeldts naiva tilltro till marknadslösningar. De yttersta konsekvenserna får kvinnorna ta. 

Under Filippa Reinfeldts åtta år vid makten i Stockholms landsting förändrade hon länets förlossningsvård radikalt.

Bristen på förlossningsplatser i länet löste alliansen genom att tvinga igenom vårdval på området. En utbyggnad av förlossningsvården skulle nu enbart ske genom privata bolag som öppnade klinker utanför akutsjukhusen. Konsekvenserna är väl kända: kvinnor skickas mellan klinikerna i jakt på ett ställe att förlösa sitt barn.

Det kontroversiella BB Sophia blev Filippas guldkalv på Stockholms förlossningsmarknad. Dörrarna till de anrika lokalerna på Östermalm slogs upp i mars 2014. Redan innan varnade läkare och experter för att »kvinnor kan komma att dö«. Filippa Reinfeldt avfärdade kritiken.

Sex månader efter att BB Sophia hade öppnat fick en förstföderska hjärtstopp under sin förlossning – tillståndet krävde resurser som inte fanns på kliniken. Sex dagar senare avled kvinnan. Filippa Reinfeldt kallade händelsen för »oerhört tragisk« men ansåg inte att hon hade anledning att ta på sig ansvaret.

Väldigt få kvinnor har velat föda på BB Sophia. Men så var fallet redan innan det tragiska dödsfallet – under det första halvåret hänvisades 500 kvinnor till kliniken, trots att de valt ett annat sjukhus. Under verksamhetens första år hänvisades totalt 808 kvinnor till BB Sophia. Var tredje kvinna som födde på kliniken ville egentligen föda på ett annat BB.

Och det är inte märkligt.

För i ärlighetens namn, vem vill riskera livet för att få hänga i ett rep, ta ett bad och ha på sig en tunika när man förlöser sitt barn?

Nu ser vi resultatet av Filippa Reinfeldts radikala marknadsvurm. Endast 2 582 kvinnor födde på BB Sophia under det första året, den totala kapaciteten ligger på 4 000 förlossningar per år. Praktikertjänst, som drivit kliniken, har gått back med 180 miljoner kronor. Bolagets vd skyller på för låg ersättning från landstinget och avvecklar nu verksamheten.

Och det är kvinnorna som får betala för Filippa Reinfeldts naiva tilltro till marknadslösningar. Förstföderskan som dog. De 808 kvinnor som tvingats förslösa sitt barn under otrygga förhållanden. Och de 3 300 kvinnor som nu inte har någonstans att föda.

Ps. En lösning finns. Två månader efter att Filippa Reinfeldt lämnade politiken blev hon lobbyist åt riskkapitalbolaget Aleris, en av de stora vårddrakarna. När Praktikertjänst nu lämnar det stora tegelhuset på Östermalm är det fritt fram för Aleris att skrida till verket. Under förutsättning att landstinget höjer ersättningen då.