Foto: Skärmavbild från Orange Baltic Groups webbsida.

Orange ser sig själva som räddare i nöden i en havererad sjukvård. Men till vilket pris? 

Den svenska sjukvården går på knäna. Förlossningsvården är dysfunktionell, cancervården ojämlik och det är personalbrist.

För att överleva sommaren erbjuder många sjukhus sina sjuksköterskor bonus för att jobba under semestermånaderna. Andra har vänt sig till ett bemanningsföretag som hyr ut utländska sjuksköterskor – Orange.

Dagens Arena började granska Orange redan i april, då det framkommit att deras sjuksköterskor hade väsentligt sämre villkor än de svenska, som de jobbade sida vid sida med. Något som är möjligt eftersom Oranges sjuksköterskor är anställda i sitt hemland, inte i Sverige.

För någon vecka sedan skrev Dala-Demokraten om just hur dåliga villkor Oranges sjuksköterskor har. Dagens Arena fick efter det möjlighet att träffa Oranges vd Lars Hezsö, som ville »reda ut« hur det verkligen låg till. Villkoren vi fick se uppgick inte till kollektivavtalad nivå i Sverige.

Dagens Arena har även pratat med det norska facket Fagforbundet, som vittnar om att Oranges sjuksköterskor har långt sämre villkor än de norska. De norska sjukhusen har sagt upp avtalet med det norska bolaget Orange Helse, efter flertalet brott mot arbetsmiljölagen. Sjuksköterskor anställda av Orange har inte fått sin dygnsvila eller det nattillägg de har rätt till. Patienter har även fått fel medicin på grund av språkförbistringar. Misstagen är många och allvarliga.

Oranges verksamhet möjliggörs av EU-regler om fri rörlighet och genom utstationeringsdirektivet. Att företaget kan verka i Sverige beror på en sjuksköterskebrist till följd av dåliga villkor och låga löner.

Sida vid sida kan två sjuksköterskor arbeta, vid samma arbetsplats, till helt olika villkor. Ska vi verkligen ha det så här?