Första maj i Hudiksvall 2023.

Första maj Socialdemokraterna och Vänsterpartiet har som vanligt evenemang runt om i landet på första maj. Dagens Arena har pratat med en vänsterpartist från Hudiksvall och en socialdemokrat från Katrineholm som ska ut och demonstrera. 

Under 2023 vräkte regnet ner på första maj i Katrineholm. Trots vädret var det drygt 200 personer som slöt upp i socialdemokraternas demonstrationståg och ytterligare ett par hundra som kom direkt till Stadsparken för att lyssna på tal. Det berättar Ulrica Truedsson som är ordförande för Socialdemokraterna i Katrineholm. 

– Jag gick mitt första tåg 1985, det är verkligen en högtidsdag. Det är en möjlighet att förena dåtid och samtid. Det handlar både om kampen för de rättigheter vi har idag men också de möjligheter vi har framåt. Det handlar också om känslan av samhörighet och gemenskap, att vi står här och gör det tillsammans, säger hon. 

Ulrica Truedsson har många goda, och regniga, minnen av första maj i Katrineholm. Foto: Joakim Truedsson

 

I Katrineholm följs demonstrationståget av tal i Stadsparken. Det är ungefär så det alltid sett ut, menar Ulrica Truedsson. 

– Det är fler idag som går direkt till parken, så vi har behövt korta tåget. Framförallt är det deltagare från det fackliga arbetet vi har tappat. Många stora arbetsgivare har försvunnit från Katrineholm, säger hon. 

Engagerat Hudiksvall

Olle Jonsson är ordförande för Vänsterpartiet i Hudiksvall och har varit aktiv inom politiken sedan 2005. Även för honom är första maj en högtidsdag. 

– Dels är det en chans att lyfta viktiga frågor men framförallt handlar det om samhörigheten. Man träffar människor man annars inte träffar och får utlopp för sina gemensamma värderingar. Det är viktigt, säger Olle Jonsson. 

Olle Jonsson nämner ett firande för några år sedan när Jesper Odelberg talade: “Det var kul och väldigt uppskattat”. Foto: Privat & Per Lindberg

 

Genom åren har deltagandet varierat i Hudiksvall, men Olle Jonsson menar att det inte har avtagit. 

– Förra året var ett av våra bästa år. Då var vi nog uppemot 80 personer i tåget. Sen är det fler som ansluter direkt utanför biblioteket och lyssnar på tal, musik och fikar, säger Olle Jonsson. 

För framtiden är de båda optimistiska över första maj och dess betydelse. Olle Jonsson ser ingen anledning att han och andra Hudiksvallsbor inte kommer att vara på plats ytterligare 20 år. Ulrica Truedsson menar att man kommer behöva jobba på att skapa och upprätthålla engagemanget. 

– Frågorna om att skapa bättre villkor i samhället och på arbetsmarknaden kommer att finnas kvar och därför kommer manifestationerna att behövas, säger Ulrica Truedsson.