Foto: Flickr/ HCC Public Information Office
Foto: Flickr/HCC Public Information Office

»Om vi skulle hyra in en snickare skulle man ju inte ställt frågan om hur avtalet med deras arbetsgivare ser ut«, säger Fredrik Larsson (M), ordförande i landstingsstyrelsen i Värmland.

Trots att Vårdförbundet länge varnat för undermåliga arbetsvillkor hyr allt fler landsting utländska sjuksköterskor från bemanningskoncernen Orange.

I Norge har företaget just blivit av med sitt avtal, då det visat sig att de bryter mot arbetsmiljölagen.

I Sverige har Orange etablerat sig i bland annat Skåne, Dalarna och Halland. Och även här har företaget varit föremål för hård kritik.

Enligt Vårdförbundet arbetar de utländska hyrsjuksköterskorna för lägre löner än svenska sjuksköterskor, samtidigt som de själva tvingas betala kostnaderna för sin utbildning i svenska språket, resorna, ansökan om svensk legitimation och boende. Med hjälp av systerföretag i hyrsjuksköterskornas hemländer kan Orange kringgå landstingens krav på kollektivavtalsenliga villkor, som Dagens Arena tidigare avslöjat.

I Västernorrland har landstinget just börjat boka upp Orange för bemanning av sjukvården under 2016.

– Den bild som framkommit nu är väldigt annorlunda mot den som Orange själva presenterade för oss vid ett möte i höstas. Det är klart oroväckande, säger Ewa Back (S) som är ordförande i Hälso- och sjukvårdsnämnden.

Värmland var den region som Orange först etablerade sig i när verksamheten kom till Sverige 2013. Här är Anna-Lena Wingqvist administrativ chef för upphandlingsenheten. Hon poängterar att man från landstingets sida gjort vad man kunnat för att säkerställa rättvisa arbetsvillkor för hyrsjuksköterskorna.

– Vi har ställt sociala krav på företaget i upphandlingen, gällande lönestruktur, regler om dygns- och veckovila och liknande. Det verkar ha fungerat väl, säger hon.

Eva Pålsson, ombudsman från Vårdförbundet, har dock sett hur ett anställningskontrakt mellan en sjuksköterska och Orange såg ut vid samma tid som de etablerade sig i Värmland. Där avslöjades att sjuksköterskan hade lägre lön än vad som är brukligt för en svensk sjuksköterska, samt att hon själv tvingades betala för utbildning och de språkkurser hon genomgått via Orange för att få jobbet.

Fredrik Larsson (M) är ordförande i landstingsstyrelsen i Värmland och den som ansvarar för sjukvårdsfrågor. Han ser inte att landstinget har något ansvar i att kontrollera hyrpersonalens anställningsvillkor.

– Om vi skulle hyra in en snickare skulle man ju inte ställt frågan om hur avtalet med deras arbetsgivare ser ut.

Är det inte problematiskt att skattepengar går till att finansiera personal i offentlig sektor som har hemliga, och enligt uppgift dåliga, arbetsvillkor?

– Om det skulle innebära att vården blev dålig, att de inte gjorde ett bra arbete, då skulle det vara problematiskt för skattebetalarna. Annars är jag inte så säker på att det är ett problem, säger Fredrik Larsson (M).

Via ett mejl hör Fredrik Larsson senare av sig till Dagens Arena och skriver att han nu hört sig för om vilka frågor landstinget brukar ställa när de hyr in arbetskraft och att kan ha haft fel i sin snickarjämförelse.  »Vi kanske ställer liknande frågor när vi köper andra tjänster? I så fall är det ju bra« skriver Fredrik Larsson.