Elisabeth Brandt Ygeman, kanslichef på LO. Foto: LO

LO-kongressen Flera källor uppger till Dagens Arena att LO:s nuvarande kanslichef Elisabeth Brandt Ygeman är favorit till posten som ny LO-ordförande.

Med drygt två veckor kvar till LO-kongressen har ett nytt namn seglat upp som favorit till att efterträda Susanna Gideonsson som ny LO-ordförande. Flera källor uppger till Dagens Arena att Elisabeth Brandt Ygeman, kanslichef på LO och tidigare förste vice ordförande för fackförbundet Handels är det hetaste namnet som ny LO-ordförande.

– Hon anses vara en person som kan samla ihop det här gänget. Jag tror att det är en fördel att hon jobbar som kanslichef, uppger en källa.

Extremt stökigt

Enligt uppgifter till Dagens Arena har över 20 personer varit nominerade till LO:s ledning. En uppgift gör gällande att det ska vara så många som 28 stycken som varit aktuella för de fyra posterna. Ett skäl till att processen dragit ut på tiden är att hela ledningen byts ut den här gången och inte bara en eller två personer.

– Det har varit extremt stökigt. Det var nog ingen som trodde att det skulle handla om val till alla poster, säger en källa.

När ny LO-ledning väljs gäller det att få alla förbund nöjda. De offentliganställda, med LO:s största fackförbund Kommunal i spetsen, vill ha inflytande. Detsamma gäller förstås för industri, bygg och service och handel.  De två största fackförbunden Kommunal och IF Metall har nästan egen majoritet och har därför mycket att säga till om i valet av ny LO-ledning. Det betyder inte nödvändigtvis att man behöver ha någon av sina kandidater på ordförandeposten.

IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä är favorit till att bli ny avtalssekreterare på LO. Foto: Daniel Roos

 

Däremot uppges det vara viktigt att Kommunal och IF Metall finns representerade i ledningen. Kommunals ordförande Malin Ragnegård uppges inte vara aktuell för ordförandeposten på LO. Det är heller inte troligt att de andra förbunden kommer att acceptera att någon av Kommunals vice ordförande väljs till LO-ordförande. Något som är desto mer sannolikt är att Kommunal får någon av posterna som vice ordförande.

Säikkälä favorit som avtalssekreterare

Veli-Pekka Säikkälä är favorit till att efterträda Torbjörn Johansson som ny avtalssekreterare på LO. Säikkälä har i dag samma roll på IF Metall.

– Vad jag förstår så är Veli-Pekka Säikkälä den enda kandidaten till posten som avtalssekreterare, uppger en källa.

Andra kandidater som tidigare nämnts som aktuella för ordförandeposten har varit Hotell- och restaurangfackets ordförande Malin Ackholt och Byggnads ordförande Johan Lindholm. Enligt uppgift till Dagens Arena har Ackholt varit intresserad, men eftersom Hotell- och restaurangfacket är ett litet förbund har hon varit beroende av de andra förbundens goda vilja.

Val av ordförande och övrig ledning sker på LO-kongressen som hålls 17–20 maj.